USA advarede flere gange Danmark om Dan-Bunkering

Mindst to gange blev Udenrigsministeriet advaret af amerikanske myndigheder om, at Dan-Bunkering var involveret i leverancer af flybrændstof til Syrien, skriver DR. Også bagmandspolitiet, PET, Erhvervsstyrelsen og Fyns Politi blev advaret. Trods advarslerne fortsatte leverancerne.
Foto: Dan-Bunkering/Screenshot
Foto: Dan-Bunkering/Screenshot

Amerikanske myndigheder advarede mindst to gange det danske Udenrigsministerium om, at Dan-Bunkering var involveret i leverancer af flybrændstof til Syrien. Det skriver DR på baggrund af centrale kilder og dokumenter, som mediet har fået aktindsigt i.

Den første advarsel fik den danske ambassade i Washington i oktober 2016. På det tidspunkt var FBI og den amerikanske anklagemyndighed i gang med at efterforske en sag om russiske tankskibe, der i strid med internationale sanktioner sejlede flybrændstof over Middelhavet til Syrien.

Efter første advarsel overbragte Udenrigsministeriet i november 2016 sagen om Dan-Bunkering til bagmandspolitiet. Udenrigsministeriet modtog anden advarsel fra USA 22. december 2016. Samme dag havde amerikanerne hasteindkaldt medarbejdere ved den danske ambassade i Washington til et møde om sagen.

Ifølge ambassadens eget notat om mødet fik Danmark oplysninger af amerikanerne, som "påviser, at det pågældende firma (Dan-Bunkering, red.) fortsætter overtrædelsen.", skriver DR.

Dagen efter sendte ministeriet sagen til Erhvervsstyrelsen. Også Politiets Efterretningstjeneste, PET, blev orienteret.

23. december 2016, to måneder efter amerikanernes første advarsel, bad Erhvervsstyrelsen Dan-Bunkering redegøre for, om bunkerselskabet havde været involveret i at levere jetbrændstof til Syrien.

I februar 2017 blev sagen overdraget til Fyns Politi af bagmandspolitiet.

Leverancer fortsatte i måneder efter advarsel

Men selvom flere danske myndigheder blev advaret, fortsatte Dan-Bunkering ifølge amerikanske retsdokumenter med at være involveret i leverancer af flybrændstof til russisk militær, som ifølge de amerikanske myndigheder sejlede brændstoffet til Syrien i strid med sanktioner, i i mindst syv måneder efter den første advarsel fra USA i oktober 2016. Her kan brændstoffet være brugt af russiske kampfly under bombetogter i Syrien.

Dan-Bunkering afviser at have overtrådt EU's Syrien-sanktioner og er hverken sigtet eller tiltalt i sagen, der nu efterforskes af Fyns Politi.

Som ShippingWatch kunne fortælle tidligere på ugen har Dan-Bunkering siden 2010 handlet med agenter, der har indkøbt brændstof på vegne af det russiske forsvar, og selskabet var derfor klar over, at det var russerne, man solgte til i de række omstridte leverancer af flybrændstof i 2016 og 2017.

Dan-Bunkering vil ikke udtale sig om detaljerne i sagen, da man er underlagt tavshedspligt af myndighederne i USA, hvor handlerne indgår i en straffesag mod en række navngivne russere og syrere.

"Men jeg kan fortælle, at vi i koncernen handler med tæt på 40 landes forsvar og forsyner deres helikoptere, fly, skibe og jeeps med brændstof. Det er der intet odiøst i," har Keld Demant, topchef i Dan-Bunkerings ejer, Bunker Holding, sagt til ShippingWatch.

Dan-Bunkering er et datterselskab til Bunker Holding, som er en del af USTC-koncernen i Middelfart.

Dan-Bunkering har handlet med russisk militær siden 2010

Dan-Bunkering forklarer ny sag med forveksling af Søren og Syrien

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også