"Jeg står ikke lige til at blive arbejdsløs"

Fremtiden for Torben Østergaard-Nielsen og hans døtre i milliardkoncernen USTC er nu på plads efter flere års strategiarbejde. Det fortæller han i et interview med ShippingWatch.
I dag er Torben Østergaard-Nielsens to døtre Nina Østergaard Borris (tv) og Mia Østergaard Nielsen med i flere bestyrelser, mens Nina Østergaard Borris også arbejder i Bunker Holding. Familien har lagt fremtiden for selskabet fast. | Foto: Selfinvest
I dag er Torben Østergaard-Nielsens to døtre Nina Østergaard Borris (tv) og Mia Østergaard Nielsen med i flere bestyrelser, mens Nina Østergaard Borris også arbejder i Bunker Holding. Familien har lagt fremtiden for selskabet fast. | Foto: Selfinvest

Fremtiden for Torben Østergaard-Nielsens shippingkoncern i Middelfart er på plads.

Efter mange timer og dage sammen med rådgivere og ikke mindst døtrene Nina Østergaard Borris og Mia Østergaard Nielsen har familien lagt sig fast på strategien for ejerskabet, ligesom alle virksomhederne i gruppen i efteråret blev færdige med en omfattende strategiplan.

Det fortæller Torben Østergaard-Nielsen i et interview med ShippingWatch efter mandagens regnskab fra koncernen.

Hver tredje måned mødes han med sine døtre samt direktøren og økonomidirektøren for selskabet Selfinvest Family Office til et ejerrådsmøde, og her er det også blevet lagt fast, hvad familiemedlemmerne kan regne med fremover, selv om uforudsete omstændigheder selvsagt kan ændre på billedet, siger Torben Østergaard-Nielsen.

"Jeg er ikke nede i det operationelle, men opererer på det strategiske og på bestyrelsesniveau. Det er det, jeg skal. Der har jeg været i lære i godt fire år, og nu synes jeg, at jeg begynder at kunne det lidt. Så det vil jeg gerne arbejde med nogle år og være med til at sætte de overordnede linjer for vores virksomhed på det strategiske niveau," siger han og tilføjer:

"Så jeg står ikke lige til at blive arbejdsløs. Jeg synes, det er utroligt spændende det her. Det er virklig spændende at være med til at forme fremtiden for alle de her virksomheder sammen med direktioner, bestyrelser og rådgivere."

Særlige krav

I dag er både Nina Østergaard Borris og Mia Østergaard Nielsen en del af koncernen. Mia Østergaard Nielsen blev i begyndelsen af året en del af Bunker Holdings bestyrelse, hvor Nina Østergaard Borris tidligere har siddet i bestyrelsen og i dag arbejder. Nina Østergaard Borris har samtidig bestyrelsesposter i USTC, SDK og Uni-Tankers.

Men selvom de begge er engageret i virksomheden i dag og aktive ejere, så er det ikke sikkert, at de ender med at indtage en toppost.

"Vi har stillet nogle krav op, så hvis mine to døtre skal indtage en ledende stilling i koncernen, så kræver det forskellige ting. Vi skal have de bedste ledere, direktører og chefer. Det kan meget vel tænkes, at det ikke er en med dét efternavn," siger Torben Østergaard-Nielsen.

Datter af Bunker Holdings ejer ind i bestyrelsen 

I andre familieejede selskaber kan der være en række krav til både uddannelser og antallet af rejser eller udstationeringer, der skal krydses af for at kunne nå til tops. Så rigide har Østergaard og hans familie ikke været.

"De har siddet med ved spisebordet i 20 år, så de ved, hvad der er sket. Det kan også være, det kan veje på vægtskålen. Det bliver en individuel afvejning. Men det vigtigste er, at der er taget stilling til det. Vi har også fået drøftet, hvordan vi kan håndtere splid. Det er ikke ensbetydende med, at man kan løse det, men hvis man har snakket om det og italesat det og været ude af alle mulige scearier, så er man kommet et stykke."

"Bare det, at de kan identificere sig til virksomheden, det har vi været igennem med strategien."

Strategierne skal testes

Godt et tocifret millionbeløb i kr. har koncernen brugt på rådgivere de seneste år og på at udarbejde forskellige strategier for de mange virksomheder i "mini, mini konglomeratet", som Østergaard kalder Selfinvest, hvor bunkerselskabert Bunker Holding står for klart den største del af forretningen.

I løbet af den proces er ejerskabet også blevet lagt fast. Der skal ikke sælges eller børsnoteres, men koncernen bliver i familien. De seneste mange år er der løbende blevet holdt møder med kapitalfonde og institutionelle fonde, men det endte med at blive fejet af bordet. Østergaard vil hellere selv være med til at udvikle virksomheden, end at blive solgt igen hurtigt af en kapitalfond eller låses til en kurs.

"Jeg siger ikke, at det er dårligt at være ejet af en kapitalfond eller være børsnoteret. Men jeg bilder mig ind, at der er noget en familieejet virksomhed kan, som andre ikke kan. Det skal vi slå på over for medarbejdere nu, og vi kan fastholde medarbejdere længere tid med det her," forklarer han.

For nylig meldte logistik- og shippingvirksomheden Shipping.dk ud, at man nu samler alle navne under et, nemlig SDK. Det er ét af tiltagene i strategien for selskabet under USTC, som nu er blevet til virkelighed. For Bunker Holding er initiativer på den fysiske forretning som Bunker One et tiltag, der også er kommet ud af strategiarbejdet. Nu skal de forskellige strategier ud at arbejde.

"Nu er vi i det, der hedder driftsmode. Vi kan ikke sidde og lave strategi hele dagen, nu skal vi se, om alt det her virker. 80 pct. af alle strategier bliver aldrig implementeret. Vi har lagt os i selen for at få det gjort," siger han og fortæller, at man har ansat en decideret medarbejder og et team, der skal stå for det i Bunker Holding.

I det forskudte regnskabsår 2017/2018 fik Selfinvest et overskud efter skat på 199 mio. kr. og et driftsresultat på 256 mio. kr. mod hhv. 201 mio. kr. og 264 mio. kr. året før. Omsætningen steg fra 46 mia. kr. til godt 54 mia. kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også