Danmarks Skibskredit nedskrev stort i 2016

Danmarks Skibskredit tog en række nedskrivninger inden for tørlast og offshore, og resultatet for 2016 blev dermed mere end halveret set i forhold til 2015. Nye nedskrivninger i 2017 på især offshore kan blive nødvendige, skriver bankens ledelse.
Foto: Danmarks Skibskredit PR
Foto: Danmarks Skibskredit PR

Danmarks Skibskredits regnskab for 2016 viser et mindre fald i de samlede rente- og gebyrindtægter fra 906 mio. kroner i 2015 til 849 mio. kroner i 2016. Samtidig faldt resultat til 188 mio. kroner i 2016 fra 413 mio. kroner året før.

Ifølge bankens ledelse skyldes nedgangen i resultatet hovedsageligt, at banken har taget en række nedskrivninger på sine udlån til tørlast- og offshoreselskaber. I alt nedskrev banken på udlån og tilgodehavender med 610 mio. kroner, hvilket var markant mere end de 46 mio. kroner på samme post i 2015.

Shippingbanken kommer også til i 2017 at være mærket af den krise, som mange af bankens kunder befinder sig i, og det vil også kunne ses på resultatet.

"2017 må forventes at blive et svært år inden for især offshore. Det kan betyde, at nedskrivningerne vedrørende offshore segmentet vil blive yderligere forøget. Omvendt vil en eventuel bedring inden for andre segmenter kunne bevirke en reduktion i nedskrivningerne i disse segmenter," skriver banken, men understreger at et opsving i 2017 langt fra er sikkert:

"Hvorfor forventningen er, at nedskrivningerne vil påvirke årsresultatet for 2017 negativt. Realiserede tab i 2017 forventes at være fuldt dækket af allerede foretagne nedskrivninger."

Ophugning og få bestillinger er godt nyt

Danmarks Skibskredit lægger i årsrapporten vægt på, at shippingmarkederne i 2016 stadigvæk var meget pressede og "fortsat befinder sig i bunden af en meget udstrakt cyklus."

Selvom der er lyspunkter, som få bestillinger på nybygninger og mere ophugning, vil shipping fortsætte med at være i krise, og der er stadig lange udsigter til stigende fragtrater og skibsværdier.

"En positiv udvikling i fragtraterne skal basere sig på en stabil og positiv udvikling i den globale økonomiske vækst samt en forhåbentlig mere moderat tilgang af nye skibe. Som situationen ser ud ved årsskiftet, er der dog kun få positive tegn i sigte. Der udestår stadig løsninger på mange af de økonomiske ubalancer, som kendetegner verdensøkonomien. Og på den geopolitiske scene stiger spændingerne fortsat. Der er desuden tegn på øget protektionisme, hvilket vil være skadeligt for international søfart," skriver banken i regnskabet.

Eivind Kolding ser globalt potentiale for Danmarks Skibskredit 

Danmarks Skibskredit: Lav vækst i shipping i 15 år

Eivind Kolding ny bestyrelsesformand i Danmarks Skibskredit 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også