ShippingWatch

Maritime fonde har uddelt milliarder de sidste fem år

De maritime fonde med A.P. Møller fonden som ubetinget største velgører har uddelt tæt på 7,5 mia. kr. siden 2012. Pengene er især gået til kultur, uddannelse og andre sociale formål, viser en opgørelse foretaget af ShippingWatch.

I 2016 genåbnede Audienssalen på Frederiksborg Slot takket være en donation fra A.P. Møller Fonden. Foto: /ritzau/Philip Davali

Fondene, som står bag flere af de danske rederier, har sendt milliarder ud i samfundet de seneste fem år.

Med A.P. Møller Fonden i spidsen som den ubetinget største velgører har fondene uddelt tæt på 7,5 mia. kr. siden 2012.

Pengene er især gået til kultur, uddannelse og andre sociale formål, mens rederiernes medarbejdere og sejlsporten også har fået glæde at de mange velgørenhedskroner.

I 2016 uddelte A.P. Møller Fonden 1,18 mia. kr. til ikke-erhvervsmæssige formål, hvilket gør fonden til langt den største bidragsyder.

Herefter følger Hempel Fonden, som står bag skibsmalingproducenten Hempel, Lauritzen Fonden, ejer af rederierne J. Lauritzen og DFDS, og Torm Fonden, der hører under tankrederiet Torm.

De maritime fonde er alle delvist afhængige af, at deres rederier sejler overskud hjem. Måske derfor er niveauet også faldet en smule i Lauritzen Fonden og Torm Fonden, som begge har været udfordret af svære markeder.

Særligt i Torm Fonden er uddelingerne dalet de seneste år. I sin årsrapport for 2016 skriver fondens ledelse, som blandt andet tæller rederiets topchef Jacob Meldgaard, at man forventer, at niveauet vil ligge på omkring fire mio. kr. i 2017 og 2018 på grund af "færre midler og indtjening".

Mens dele af donationerne går til formål, som er relateret til maritime aktiviteter, så nyder det danske kulturliv også godt af shippingfondenes penge. Særligt A.P. Møller Fonden er en stor bidragsyder til kulturelle institutioner.

I 2016 uddelte fonden over 800 mio. kr. til almennyttige formål. Det dækker blandt andet over donationer til en ombygning af Østre Gasværk Teatret, en restaurering af Amaliehaven og opførelsen af H.C. Andersen-museet Fairy-Tale House i den danske eventyrforfatters hjemby, Odense.

Hempel Fonden og Lauritzen Fonden har også givet penge ti kulturelle formål. Lauritzen Fonden uddeler desuden årligt en pris til danske skuespillere, som i år gik til Danica Curcic og Ole Thestrup. Med prisen følger 30.000 kr.

ShippingWatch kigger den kommende tid nærmere på de maritime fonde og undersøger, hvad de bruger deres mange milliarder på.

Fondene sidder tungt på toppen af dansk shipping

Fonde skyder millioner i Danish Maritime Days

Fondsdirektør og rederichef er enige: J. Lauritzen får ikke brug for flere penge

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere