ShippingWatch

Europa-Parlamentet skubber på for forbud mod heavy fuel i Arktis

To komiteer i Europa-Parlamentet presser nu på for at parlamentet skal vedtage et forbud mod sejlads på heavy fuel i Arktis i tråd med den udfasning af brændstoffet, som Canada og USA har indført. Ngo'er roser initiativet.

smith bay alaska
Foto: PR-foto, Caelus Energy

Komiteerne for miljø og udenrigspolitik i Europa-Parlamentet har vedtaget en resolution for EU's politik i Arktis, der blandt andet lægger vægt på indførslen af et forbud mod sejlads på heavy fuel-olie i regionen.

"EU er nødt til at have en stærk politik for det arktiske samarbejde, ikke mindst fordi vi er tæt forbundet med det arktiske klima og de hurtige ændringer der: på den ene side er vi påvirket af ændringerne i vejret og forholdene, som den smeltede is forårsager, på den anden side er vi blandt de største forureningskilder til den arktiske sfære," siger Sirpa Pietikainen, medlem af EU-Parlamanetet for Finland i en meddelelse fra Europa-Parlamentet.

Konkret vil parlamentet have kommissionen til at arbejde for et totalt forbud mod brugen af heavy fuel som brændstof i shipping gennem den internationale Marpol-konvention.

"Hvis det ikke viser sig gangbart, skal EU tage midler i brug for at forbyde brugen og transporten af heavy fuel-olie for skibe, der anløber EU-havne," skriver parlamentet.

Ngo-sammenslutningen Clean Arctic Alliance ser skridtet fra EU-Parlamentet som en tydelig besked til IMO om at komme i gang med arbejdet på området.

"Et forbud mod brug af heavy fuel på skibe i Arktis vil reducere både olieudslips betydning og niveauet af forurening, som forårsager, at is og sne smelter i Arktis. Resolutionen er et klart signal til IMO om, at de europæiske indbyggere ønsker et forbud mod brugen af heavy fuel vedtaget i 2020," siger Sian Prior, der er hovedrådgiver for Clean Arctic Alliance i en meddelelse.

USA og Canada vedtog ved udgangen af 2016 en udfasning af brugen af heavy fuel i sejlads i Arktis.

Obama rygtes at være parat til at blokere for olieudvinding i Arktis

Den amerikanske olieindustri vejrer morgenluft

Stort arktisk oliefund ud for Alaska

Forsiden lige nu

Rasmus Jarlov et ubeskrevet blad i dansk shipping

Danmarks nye erhvervsminister har både inden for borgens mure og i offentligheden gjort sig bemærket som en kontroversiel person, der ikke går af vejen for en politisk fejde, et privat opgør med kendis-kæresten på nettet eller en vild dans for åben skærm. Spørgsmålet er, om han får en meget kort karriere som minister.

DFDS har akut mangel på it-medarbejdere

Trods sin status som et af Danmarks største rederier, har DFDS svært ved at tiltrække medarbejdere til sin it-afdeling. Rederiet er langt fra det eneste med det problem.

Danske rederier: Handelskrig kan ramme os hårdt

"Det er skidt nyt for dansk søfart og ikke mindst for gastank, at det nu ser ud som om, vi er vidne til en regulær handelskrig mellem USA og Kina," siger Andrew McPhail, kommerciel direktør i Evergas.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere