ShippingWatch

Europa-Parlamentet skubber på for forbud mod heavy fuel i Arktis

To komiteer i Europa-Parlamentet presser nu på for at parlamentet skal vedtage et forbud mod sejlads på heavy fuel i Arktis i tråd med den udfasning af brændstoffet, som Canada og USA har indført. Ngo'er roser initiativet.

smith bay alaska
Foto: PR-foto, Caelus Energy

Komiteerne for miljø og udenrigspolitik i Europa-Parlamentet har vedtaget en resolution for EU's politik i Arktis, der blandt andet lægger vægt på indførslen af et forbud mod sejlads på heavy fuel-olie i regionen.

"EU er nødt til at have en stærk politik for det arktiske samarbejde, ikke mindst fordi vi er tæt forbundet med det arktiske klima og de hurtige ændringer der: på den ene side er vi påvirket af ændringerne i vejret og forholdene, som den smeltede is forårsager, på den anden side er vi blandt de største forureningskilder til den arktiske sfære," siger Sirpa Pietikainen, medlem af EU-Parlamanetet for Finland i en meddelelse fra Europa-Parlamentet.

Konkret vil parlamentet have kommissionen til at arbejde for et totalt forbud mod brugen af heavy fuel som brændstof i shipping gennem den internationale Marpol-konvention.

"Hvis det ikke viser sig gangbart, skal EU tage midler i brug for at forbyde brugen og transporten af heavy fuel-olie for skibe, der anløber EU-havne," skriver parlamentet.

Ngo-sammenslutningen Clean Arctic Alliance ser skridtet fra EU-Parlamentet som en tydelig besked til IMO om at komme i gang med arbejdet på området.

"Et forbud mod brug af heavy fuel på skibe i Arktis vil reducere både olieudslips betydning og niveauet af forurening, som forårsager, at is og sne smelter i Arktis. Resolutionen er et klart signal til IMO om, at de europæiske indbyggere ønsker et forbud mod brugen af heavy fuel vedtaget i 2020," siger Sian Prior, der er hovedrådgiver for Clean Arctic Alliance i en meddelelse.

USA og Canada vedtog ved udgangen af 2016 en udfasning af brugen af heavy fuel i sejlads i Arktis.

Obama rygtes at være parat til at blokere for olieudvinding i Arktis

Den amerikanske olieindustri vejrer morgenluft

Stort arktisk oliefund ud for Alaska

Forsiden lige nu

Ugens bedste på ShippingWatch

Maersk fik genskabt en del af væksten, problemerne med dårlige bunkerolie fortsatte, og en hel række af de mest velrenommerede danske rederier som Norden, Torm, DFDS og J. Lauritzen fremlagde regnskab i ugen, der gik.

Søren Skou: "Vi er blevet en vækstvirksomhed igen"

Efter et par år, der overordnet har handlet om at sælge fra og skære den fremtidige containerforretning til, mener CEO Søren Skou, at Maersk igen er en vækstforretning. Især 2019 vil vise, om han får ret.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere