ShippingWatch

Europa-Parlamentet skubber på for forbud mod heavy fuel i Arktis

To komiteer i Europa-Parlamentet presser nu på for at parlamentet skal vedtage et forbud mod sejlads på heavy fuel i Arktis i tråd med den udfasning af brændstoffet, som Canada og USA har indført. Ngo'er roser initiativet.

smith bay alaska
Foto: PR-foto, Caelus Energy

Komiteerne for miljø og udenrigspolitik i Europa-Parlamentet har vedtaget en resolution for EU's politik i Arktis, der blandt andet lægger vægt på indførslen af et forbud mod sejlads på heavy fuel-olie i regionen.

"EU er nødt til at have en stærk politik for det arktiske samarbejde, ikke mindst fordi vi er tæt forbundet med det arktiske klima og de hurtige ændringer der: på den ene side er vi påvirket af ændringerne i vejret og forholdene, som den smeltede is forårsager, på den anden side er vi blandt de største forureningskilder til den arktiske sfære," siger Sirpa Pietikainen, medlem af EU-Parlamanetet for Finland i en meddelelse fra Europa-Parlamentet.

Konkret vil parlamentet have kommissionen til at arbejde for et totalt forbud mod brugen af heavy fuel som brændstof i shipping gennem den internationale Marpol-konvention.

"Hvis det ikke viser sig gangbart, skal EU tage midler i brug for at forbyde brugen og transporten af heavy fuel-olie for skibe, der anløber EU-havne," skriver parlamentet.

Ngo-sammenslutningen Clean Arctic Alliance ser skridtet fra EU-Parlamentet som en tydelig besked til IMO om at komme i gang med arbejdet på området.

"Et forbud mod brug af heavy fuel på skibe i Arktis vil reducere både olieudslips betydning og niveauet af forurening, som forårsager, at is og sne smelter i Arktis. Resolutionen er et klart signal til IMO om, at de europæiske indbyggere ønsker et forbud mod brugen af heavy fuel vedtaget i 2020," siger Sian Prior, der er hovedrådgiver for Clean Arctic Alliance i en meddelelse.

USA og Canada vedtog ved udgangen af 2016 en udfasning af brugen af heavy fuel i sejlads i Arktis.

Obama rygtes at være parat til at blokere for olieudvinding i Arktis

Den amerikanske olieindustri vejrer morgenluft

Stort arktisk oliefund ud for Alaska

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere