Dollarens løft satte skub i Mærsk-aktien

En kombination af en styrkelse af dollar og udsigten til bedring af økonomien sender Mærsk op, vurderer analytiker.
AF RITZAU FINANS

Mens A.P. Møller-Mærsks kvartalsregnskab og rygter om et muligt opkøb kun gav anledning til små bølgeskvulp på børsen, så kom der anderledes fart på aktien efter offentliggørelsen af den amerikanske jobrapport fredag eftermiddag.

En serie meget stærke jobtal løftede markedets tro på en snarlig renteforhøjelse i USA til december og sendte dollaren noget højere over for euro og kroner.

Dermed styrkes de europæiske virksomheders konkurrenceevne, hvilket afspejlede sig i en noget pænere udvikling på aktiebørserne på den her side af Atlanten, end det var tilfældet i USA.

Det danske eliteindeks for aktier, C20 Cap, steg med 0,9 pct. til 1013,91 og fik huset fuldt i løbet af ugen, hvor det blev til fremgang alle ugens dage og en samlet gevinst på 4,1 pct.

B-aktien i A.P. Møller-Mærsk sluttede 2,4 pct. højere i 10.510 kr., men vandt først for alvor højde efter offentliggørelsen af den amerikanske jobrapport.

"Det er kombinationen af en styrkelse af dollar og udsigten til en bedring af økonomien, som sender Mærsk op," siger senioraktierådgiver i Nordea Jesper Bamberger til Ritzau Finans.

Han peger på, at Maersk Lines fragtrater afregnes i dollar, mens en stor del af konglomeratets udgifter afregnes i andre valutaer.

Dermed kan Mærsks indtjening få et løft af dollarstyrkelsen. Regnskabet for tredje kvartal viste som ventet stor tilbagegang for Maersk Line, men uventet gode resultater i Maersk Drilling og APM Terminals. Alt i alt bød rapporten dog ikke på store overraskelser efter nedjusteringen i oktober.

"Der er ikke så meget at komme efter. Det meste vidste vi på forhånd," lød det blandt andet fra Nykredits Mærsk-analytiker, Ricky Rasmussen, kort efter regnskabet.

Heller ikke oplysninger på Bloomberg News, om at Mærsk overvejer at købe det konkurrerende rederi Neptune Orient Lines (NOL), fik for alvor aktien til at rykke. Det skyldes måske, at rygtet ikke virkede helt sandsynligt.

"Jeg har svært ved at se det. Det skyldes blandt andet, at Mærsk lige har været ude og fylde ordrebogen op med nye skibe, som dog godt nok er større skibe end NOL," siger analytiker i Nordea Stig Frederiksen.

Maersk-gruppens overskud dykker med 50 procent

Maersk overvejer angiveligt køb af konkurrent

Nils Smedegaard: Vores markeder er i en meget dårlig forfatning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også