Morgan Stanley: Kina er største risikofaktor for global vækst

Kina kan blive den brik, der skubber den globale økonomi i recession. Det forudsiger den amerikanske investeringsbank Morgan Stanley.
Foto: Star Bulk
Foto: Star Bulk
AF RITZAU FINANS

Kina spiller en stor rolle for hele verdens økonomi og for flere rederier, der skeler til landet, som især har skuffet tørlastrederne markant med et dramatisk fald i kulimporten i de første tre måneder af i år.

Samtidig kan Kina blive den brik, der skubber den globale økonomi i recession. Det forudsiger den amerikanske investeringsbank Morgan Stanley. Ruchir Sharma, der er chef for emerging markets hos Morgan Stanley Investment Management, vurderer, at hvis Kinas opbremsning fortsætter i samme takt de kommende år, kan det trække den globale økonomiske vækst under de to procent, der er den tærskel, han betragter som svarende til en global recession.

"Den næste globale recession vil blive katalyseret af Kina. I de næste par år, vil Kina sandsynligvis være den største risiko-kilde for den globale økonomi," vurderer Ruchir Sharma over for Bloomberg News.

Trods Kinas aftagende vækst, er landets indflydelse steget i takt med, at det er blevet verdens næststørste økonomi. Kina tegner sig ifølge Morgan Stanley for 38 procent af den globale vækst sidste år, mod blot 23 procent i 2010.

Storimport

Landet er verdens største importør af kobber, aluminium og bomuld, og den største handelspartner for et utal af lande lige fra Brasilien til Sydafrika.

Den Internationale Valutafond, IMF, skar for nylig prognosen for den globale vækst i år ned til 3,3 pct. fra et skøn på 3,5 pct. i april på grund af en forventet svagere vækst i USA. Samtidig undlod IMF at røre ved den 6,8 pct. store vækst-projektionen af Kina.

Men det blev pointeret, at "større vanskeligheder" i landets overgang til en ny vækstmodel udgør en risiko for det globale opsving. Den kinesiske regering forventer syv procents vækst i år.

Kinas økonomi fortsætter opbremsningen i takt med at gælden nedbringes. Yderligere 2 procentpoints afmatning vil være nok til at tippe verden over i recession, siger Morgan Stanley-økonomen.

Fem perioder

Den globale ekspansion, målt ved de gældende valutakurser, er faldet til under to procent i fem forskellige perioder i løbet af de sidste 50 år, senest i 2008-09. Alle de tidligere globale recessioner er faldet sammen med vækstfald i den amerikanske økonomi.

Den seneste tids voldsomme aktieuro i Kina har sendt de globale investorer i defensiven, og fået de kinesiske myndigheder til at gribe kraftigt ind.

"Det, der skete i Kina i sidste uge, var så markant, at det for første gang er en indikation af, at noget er ude af kontrol. Tillidsbristen kommer til at vare et stykke tid," siger Sharma.

Ruchir Sharma vil af samme årsag ikke have noget med aktier i Kina eller de lande, som er afhængige af den kinesiske vækst, som Brasilien, Rusland og Sydkorea, at gøre.

I stedet favoriseres aktier i Østeuropa og mindre asiatiske lande som Filippinerne, Vietnam og Pakistan.

I andet kvartal viste Kina dog fornyet styrke, hvor landets BNP-vækst lå på syv procent. Analytikerne havde forventet en afmatning til 6,8 procent.

Kinesisk aktiedrat er dårligt nyt for tørlastrederne 

Den globale vækst får endnu et hak af IMF 

Kina ved at trække den sidste luft ud af tørlastrederne 

Norden tror på væsentligt bedre resultat for 2015 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også