Russiske virksomheder ramt af vestlige sanktioner

Ruslands største olieselskab Rosneft og flere andre betydelige virksomheder er ramt af amerikanske sanktioner, og også EU valgte at skærpe sanktionerne mod landet onsdag aften.
Foto: Mikhail Klimentyev, AP - polfoto
Foto: Mikhail Klimentyev, AP - polfoto
AF RITZAU FINANS OG KATRINE GRØNVALD RAUN

Både USA og EU strammer nu skruen over for Rusland og indfører yderligere sanktioner mod landet. På et topmøde mellem EU-landenes stats- og regeringschefer onsdag aften i Bruxelles blev det blandt andet besluttet at bede Den Europæiske Investeringsbank og Østbanken (EBRD) om at stoppe nye investeringer og finansieringer af nye projekter i Rusland.

De skærpede sanktioner er en reaktion på Ruslands fortsatte rolle i konflikten i Ukraine og på, at Rusland ikke har levet fuldt op til de krav, EU-lederne stillede på deres seneste topmøde for små tre uger siden.

Kravene gik på, at våbenhvilen, som Ukraines præsident, Viktor Porosjenko, havde indført, skulle overholdes, bestemte grænseposter i Ukraine skulle tilbageleveres, og gidsler skulle frigives inden 30. juni, ellers ville det få konsekvenser.

Ifølge EU-diplomater har det dog ikke været helt nemt at afgøre, i hvor høj grad kravene faktisk er blevet opfyldt.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, sagde inden mødet, at de vil tale sanktioner, fordi de mener, at det russiske bidrag til fred er utilstrækkeligt. EU vil ud over at stoppe investeringer i Rusland inden for de nærmeste dage udvide definitionen på, hvilke personer og virksomheder der kan rammes af målrettede sanktioner, så der kan ventes en udvidelse af antallet af navne på EU's sanktionslister inden slutningen af juli.

Prøv ShippingWatchs nyhedsbrev to gange dagligt i 40 dage gratis

Der bliver også justeret på de allerede eksisterende sanktioner i relation til Krim-halvøen for at understrege, at EU fortsat ikke anerkender Ruslands annektering af ukrainsk territorium. EU-cheferne skriver i sine konklusioner om Ukraine onsdag, at de også vil bede EU-Kommissionen om at revurdere samarbejdsprogrammer mellem EU og Rusland, så den fra sag til sag kan beslutte at afslutte dem.

USA strammer skruen

Også den amerikanske præsident Barack Obama udvidede de økonomiske sanktioner mod Rusland onsdag, rapporterer flere medier. Sanktionerne rammer blandt andet Ruslands største olieselskab Rosneft og andre firmaer inden for energi, finans og forsvar, skriver Reuters. Men sanktionernes indvirken på oliesalget vil være minimal, vurderer Douglas Jacobsen, advokat og ekspert i sanktioner hos Jacobsen Burton i Washington over for Reuters og kalder det for et varselsskud til Rusland om, at der kan komme endnu flere sanktioner.

Obamas beslutning skaber ikke glæde hos russiske præsident Putin, som advarer om, at de nye sanktioner er ødelæggende for forholdet mellem de to lande, skrive Ritzau Finans.

Danske rederier bekymrede over Ukraine-krisen 

"Sanktioner har sædvanligvis en boomerangeffekt," sagde han umiddelbart efter meldingen om nye sanktioner.

Han tilføjede, at sanktionerne vil tage forbindelserne mellem de to lande ind i en "blindgyde."

Putin, der i disse dage besøger Brasilien, siger, at han har brug for at se detaljerne i de nye sanktioner, før han kan udtale sig om deres fulde omfang. Den russiske viceudenrigsminister, Sergej Rjabkov, kalder beslutningerne om de strammede sanktioner "intet andet end skandaløs og helt uacceptabel", skriver nyhedsbureauet Interfax ifølge Ritzau Finans.

Læs mere om de amerikanske sanktioner her

Endnu et møde

I  dag, torsdag, er der programsat et ekstra møde blandt EU-landenes ambassadører i Bruxelles med henblik på at gøre klar til, at udenrigsministrene kan træffe konkrete beslutninger på deres møde tirsdag i næste uge.

Det bliver ikke til såkaldte fase tre- sanktioner i denne omgang, altså omfattende økonomiske sanktioner, som rammer hele sektorer i Rusland. Men forberedelserne af dem fortsætter, skriver EU-lederne.

Sanktionerne har allerede påvirket det russiske aktiemarked, der torsdag er under pres. Det ledende Micex-indeks falder med 2 pct. torsdag formiddag, mens Micex 10-indekset, der indeholder de 10 mest likvide russiske aktier dykker med 2,2 pct.

EU planlægger at udvide sanktioner mod Rusland

EU skærper igen sanktioner mod Rusland 

Milliarderne fosser ud af Rusland

Skibsrederne: Nye sanktioner bør varsles i god tid 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også