Maskinmestrene: Målet er stadig 2000 studiepladser

Regeringens punkt i vækstplanen om et større antal studiepladser på de tre maritime professions-bacheloruddannelser i 2014 er et skridt på vejen, siger formanden for Maskinmestrenes Forening. Målet for foreningen er fortsat 2.000 maskinmesterpladser på sigt.

Formanden for Maskinmestrenes Forening Per Jørgensen har længe efterspurgt et højere optag af studerende på de maritime uddannelser og er derfor godt tilfreds med regeringens vækstudspil for de maritime uddannelser.

Regeringen vil hæve antallet af studiepladser på de tre maritime professionsbacheloruddannelser fra 910 pladser i 2013 til 1.000 i 2014, mens et nyt udbud af maskinmesteruddannelsen i Esbjerg med i alt 50 nye studiepladser også skæpper i kassen.

"Det er et skridt på vejen, vi ønsker kontrolleret vækst på de maritime uddannelser, så de vokser kontrolleret, så vi sikrer kvaliteten, men vi skal vokse yderligere," siger Per Jørgensen.

Regeringen øger antal af maritime studiepladser 

Ifølge ham er udspillet ambitiøst nok, og han ser det som resultat af flere års arbejde med at lægge pres på politikere for at få hævet kvoterne, som både Dansk Industri, Danmarks Rederiforening og ikke mindst maskinmestrene har medvirket til.

Men det ændrer ikke på foreningens ambition om, at der på sigt skal være et optag af 2.000 nye studerende på maskinmesteruddannelsen årligt, understreger han.

Brug for kvalificeret arbejdskraft

"Det er især vigtigt for maskinmestrene, for hvis vi skal realisere det store vækstpotentiale, der ligger inden for blandt andet rederierne, offshoresektoren, industrien og forsyning af el, vand og varme samt rådgivning om drift, optimering og vedligehold af tekniske komplekse anlæg, så skal der flere maskinmestre til. Vores mål er, at vi gradvist får hævet kvoterne, så vi kan få optaget 2000 maskinmestre årligt. Det gælder også de øvrige maritime uddannelser, at der er behov for flere studiepladser," siger Per Jørgensen og fortsætter:

"Det er ret praktisk, vi skal have dækket behovet for arbejdskraft, for vi har brug for kvalificeret arbejdskraft for at realisere væksten i det blå Danmark og andre brancher. Det sker gradvist, og hvis vi når de 2.000 pladser inden for de næste tre-fire år, så er det rigtig fint."

Af planen fremgår det også, at regeringen vil fjerne reguleringen på de øvrige maritime officersuddannelser (skibsmaskinist, kystskipper, styrmand, sætteskipper, skibsfører, fiskeskipper af 1. og 3. grad), så antallet af studiepladser fremadrettet tilpasses i Uddannelses- og Forskningsministeriet i forhold til behovet.

Norge vil lancere ambitiøs maritim plan 

DTU har udnævnt ung leder for nyt maritimt center 

Ny uddannelse for skibsinspektører i støbeskeen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også