Saxo-direktør langer ud efter Lars Juhls budskab

Jyllands-Posten har bragt to meget personlige historier om ledere, der har lagt deres liv om, efter for meget arbejde og stress. Lars Seier Christensen fra Saxo Bank kritiserer budskabet fra Lars Juhl, tidligere direktør i Scan-Trans.
Foto: Elisabeth Real
Foto: Elisabeth Real
AF KASPER KRONENBERG, FINANSWATCH

"Jeg bliver noedt til at vaere lidt kontroversiel her...."

Sådan indleder Lars Seier Christensen en statusopdatering på facebook den 27. marts i år.

Stifteren af og storaktionæren i Saxo Bank linker på sin væg til en artikel bragt i Jyllands-Posten, hvor den tidligere ejer af shipping-virksomheden Scan-Trans, Lars Juhl, fortæller om sit arbejdsliv og den markante ændring, han har truffet. Lars Seier Christensen vender vi tilbage til senere.

Artiklen i Jyllands-Posten handler om en meget hårdtarbejdende mand, der skaber en virksomhed og arbejder utrolig hårdt. Men det ender med, at Lars Juhls krop ikke længere kan følge med i det rasende tempo.

Faldt ned mellem stolene

"Nøjagtig som jeg kom ind i spisestuen derhjemme, blev alt sort. Jeg nåede ikke at gribe fat i vindueskarmen. De andre siger, at jeg faldt ned mellem stolene, så de væltede ud til alle sider. Så lavede jeg et ordentligt spjæt. Og så lå jeg stille. Selvom min kone aldrig har lært, hvordan man gør, gav hun mig hjertemassage. Hun gav mig lussinger, og jeg ved ikke hvad. Jeg vågnede. Hvor pokker havde jeg været henne? Jeg havde det virkelig dårligt. Jeg lå i sofaen. Vores datter, Victoria, var ikke hjemme. Men Gustav og Christopher sad i sofaen hos mig, mens min kone stod med lille Ditlev på armen."

Sådan skriver journalist Steffen Stubager i artiklen om Lars Juhl, der blev offentliggjort den 21. marts.

I dag forstår Lars Juhl ikke helt, hvorfor han arbejdede så meget. Og hvad det egentlig var, han jagtede?

Nonnekloster i Maribo

"Jeg handlede og trak stikket. Og min kone sendte mig på et katolsk nonnekloster i Maribo. Der var syv søstre, og der skulle jeg være i tre dage. Jeg satte mig i skrædderstilling på en bådebro ved Søndersø og kiggede ud over vandet. Jeg var mutters alene i stilheden mellem sivene, men der kørte en dialog i mit hoved. Den blev højere og mere kaotisk, og det larmede. Selv i stilheden. Hvorfor bestiger folk Mount Everest? Fordi bjerget er højt og svært. Vi vil erobre noget og overvinde os selv. I det moderne samfund er der ingen manddomsprøve som i primitive folkeslag. Vi har aldrig fået bevist, at vi er rigtige mænd. Vi jagter intensitet for at vide, at vi er gode nok. De fleste topledere er egoister. Vi er nogle fandens karle. Vi har lavt selvværd, og egoet skal tilfredsstilles," lyder ræsonnementet i dag fra den tidligere shipping-direktør.

Helbredsproblemer tvinger Lars Juhl væk fra Intermarine 

Derfor har han lagt sit liv temmelig radikalt om, og har i dag et meget anderledes syn på, hvad der for ham er vigtigt.

Trophy wife

"I dag vil jeg inspirere, fascinere og motivere andre mennesker til at genfinde balancen i livet. Selv den mest kedelige og overvægtige har en fuldstændig unik historie. Hun har følelser, tanker og drømme. Tænk, hvis jeg kan inspirere hende til at vende om i sit liv! Tænk, hvis jeg kan hjælpe dem, der har det fedeste job, sejeste hus og en trophy wife, men alligevel ikke er glade, til at finde mening i livet. I dag kører jeg Gustav fra Sorø til Skælskør for at se ham træne badminton, selvom jeg i den tid kunne have tjent penge. Jeg synes, at det giver mening."

Vorherrebevares

Og det er her, at Saxo Bank-stifteren Lars Seier Christensen føler behov for at blande sig i debatten. På sin facebook-væg skriver Saxo-direktøren følgende:

"Jeg bliver noedt til at vaere lidt kontroversiel her.... men saadan noget som det her goer mig en anelse negativ. Det kan godt vaere at han har truffet et noedvendigt valg for sit helbred, men at kaste vrag paa hele sin fortid er da ynkeligt. Hvad er der galt i at vaere ambitioes, have travlt, rejse meget (ikke at 110 dage om aaret er saerligt meget...), skabe arbejdspladser, tjene penge, udvikle sin virksomhed verden over? Hvorfor skal det fremstilles som moralsk underlegent i forhold til at sidde paa en badebro, se paa badminton og overtale en fed kvinde til at tabe sig? Det har ogsaa en vaerdi, men hvorfor fremstille det som noget bedre? Vorherrebevars. Selvfoelgelig skal man passe paa sit helbred, og selvfoelgelig ser man ikke altid familien saa meget som man gerne ville, men det er da for pokker produktiv aktivitet, der giver livet mening og vaerdi. Forstaar ikke den slags pladder - og selv hvis man skulle faa regningen lidt tidligere end ellers, saa drejer det sig om indholdet af livet, snarere end laengden af det for enhver pris, ligegyldigt hvor kedeligt det skal leves bare fordi man gerne vil blive 100 aar. Forstaar ikke den slags mennesker, det goer jeg sgu ikke."

FinansWatch har forsøgt at få en uddybende kommentar fra Lars Seier Christensen, for at få en debat omkring emnet, men Saxo-direktøren er på ferie i disse dage.

Adm. direktør efter hjertestop: Det var vigtigt at sikre Scan-Trans

Få flere nyheder om shipping - få ShippingWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også