Navigatører: Danskerne i DIS forsvinder

Andelen af danske søfarende er faldet med alarmerende 21,4 pct., og rekrutteringsgrundlaget af nye danske officerer er stort set elimineret, skriver Søfartens Ledere.
Foto: Søfartens Ledere
Foto: Søfartens Ledere

Aldrig før har så mange skibe sejlet under DIS-flag, og aldrig før har antallet af søfarende i det danske skibsregister været højere end i dag.

Men selvom antallet af skibe i det danske skibsregister er steget med 7,1 procent siden 2000, og det samlede antal søfolk er vokset med over 50 procent, så dækker succesen over en yderst bekymrende udvikling. En udvikling, der reelt truer med at udrydde skibsofficeren som dansk profession, mener Søfartens Ledere.

Vokseværk i DIS

"Imens DIS har haft vokseværk, er andelen af danske søfarende faldet med alarmerende 21,4 procent, og ifølge Søfartsstyrelsens mønstringsstatistikker er rekrutteringsgrundlaget af nye danske officerer stort set elimineret," skriver Søfartens Ledere, der organiserer over 3.000 navigatører, i sit magasin, der er udkommet mandag:

"Gik du om bord i et danskflaget skib ved årtusindskiftet, var mere end hver anden sømand, du mødte, dansk. Nu er det færre end hver tredje. På trods af den kraftige stigning i antallet af søfolk i DIS har fravalget af dansk arbejdskraft betydet, at den danske beskæftigelse i DIS samtidig er faldet med hele 21,4 procent," skriver bladet.

Dansk søfart får ny minister 

I år 2000 var 55,3 procent af den sejlende arbejdsstyrke dansk, men i årene 2005 og 2006 tippede balancen, og danskerne blev overhalet af deres udenlandske kolleger. Siden har faldet i den danske DIS-beskæftigelse været konstant, og i 2011, hvorfra de seneste tal fra Søfartsstyrelsen ifølge Søfartens Ledere stammer, havde blot 31,6 procent af de DIS-søfarende dansk sønæringsbevis. Fortsætter udviklingen, vil snart det eneste danske, der er tilbage i skibene, være flaget.

Nationalitetskravet

Nationalitetskravet vedrørende skibsførerne har i et vist omfang holdt hånden under de danske kaptajner i DIS, idet netop danskerne i denne position er den gruppe, der er reduceret mindst de seneste 13 år. Faldet er dog på hele 12,5 procent.

Langt værre ser det ud for styrmændene. Imens det danske skibsregister har haft vokseværk, er antallet af danske overstyrmænd styrtdykket med 39,2 procent, gruppen af danske 1. styrmænd er skrumpet med hele 40,7 procent, og antallet af danske 2. styrmænd er raslet ned med forstemmende 30,1 procent siden år 2000, skriver bladet.

Ledighed blandt navigatører i nyt dyk 

Søfartens Ledere skal have ny formand 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også