ShippingWatch

Platou: Libyens olieproduktion kan hjælpe tankmarkedet

En forbedring af den libyske olieproduktion kan have en positiv effekt på markedet for råolietankere, vurderer Platou.

Det grundlæggende problem for tankmarkedet i år, udover den massive overkapacitet, har været den faldende handel med olie, skriver det norske analysehus Platou. Oliemarkedet har kæmpet med svigtende udbud fra vigtige olieproducenter, senest Libyen, hvor olieproduktionen faldt til 150.000 tønder/dag tidligere på måneden.

Men ifølge Bloomberg forventes Libyens olieproduktion nu at stige til 800.000 tønder/dag, da fem af landets ni største eksportterminaler starter op igen.

Saudi-Arabien producerede 10,2 mio. tønder olie/dag i august, men det var ikke nok til at forhindre et sløvt oliemarked. Hvis Libyens olieproduktion vender tilbage til sit forrige niveau vil det sandsynligvis have en positiv effekt på tankmarkedet i kraft af stigende eksportvoluminer. 

Ordrebogen på tankmarkedet er på det laveste niveau længe, hvilket betyder, at flådevæksten vil være væsentligt mindre de næste par år. Ordrebogen for VLCC er for eksempel lige nu på 8,7 pct., og der vil kun blive leveret 8 VLCCere i 2015, skriver Platou:

"Mens vi ikke spår en hurtig forbedring af råolieraterne, holder vi fast i vores forventning om, at VLCC-raterne vil nå et gennemsnit på mere end 30.000 USD/dag i 2015, med et positivt potentiale for en højere vækst i olieefterspørgslen end ventet. Vi ser oliepriserne som en vigtig indikator, da en øget produktion vil skabe lavere oliepriser, hvilket burde stimulere efterspørgslen fra slutkunder," vurderer Platou.

Arabiske Bahri går ind i tørlast

VLCC'ere kan nyde godt af LNG-brændstof

Platou: Flådevækst blandt store tørlastskibe er overdrevet  

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs