Shanghai får status af frihandelszone

Shanghai har fået en officiel godkendelse fra Beijing til at oprette den største frihandelszone på det kinesiske fastland. Det vil bringe Shanghai tættere på at blive et globalt, finansielt handels- og søfartscentrum.
RITZAU FINANS

Godkendelsen af Shanghai som frihandelszone ses som en sandsynlig prøveballon fra den centrale regering, og planerne om at lancere store økonomiske reformer som led i forsøget på at sætte skub i den økonomiske vækst og reducere afhængigheden af eksport-industrien. 

En generel plan for driften af frihandelsområdet, der spænder over 28,78 kvadratkilometer i Waigaoqiao-, Yangshan- og Pudong-distriktet i Shanghai, er endnu ikke offentliggjort. Der afventes godkendelse af ændringer til eksisterende love, som skal legalisere visse dele, fremgår det af en erklæring fra det kinesiske handelsministerium. Det skriver avisen South China Morning Post.

Sass Larsen i spidsen for maritim delegation til Kina 

"Shanghai har en økonomisk styrke samt geografiske og politiske fordele i forhold til den større kinesiske økonomiske cirkel. Det er muligt, at Hongkongs status som regionens finansielle centrum bliver svækket i takt med, at planen om Shanghais frihandelszone skrider frem. Men hvornår den dag kommer, er usikker," siger professor Liu Yuanchun fra Renmin Universitet til avisen.

En status som frihandelszone betyder, at toldmyndighederne tillader en uhindret strøm af varer uden told på importen.

Kilder har tidligere vurderet, at den kinesiske regering under premierminister Li Keqiang har planer om at lade udenlandske banker etablere datterselskab eller joint-venture aktiviteter og give tilladelse til, at udenlandske råvarebørser etablerer egne varehuse i frihandelsområdet.

Shanghai som frihandelszone kan ændre internationaliseringen af den kinesiske valuta, yuan, ved at lokke virksomheder til byen fra Hongkong, der i øjeblikket er landets største yuan-offshore handelscentrum.

"Den mest værdifulde del af planen om Shanghai som frihandelsområde ligger i den finansielle sektor, gennem at tillade enkeltpersoner at investere direkte i oversøiske kapitalmarkeder. Uden frie grænseoverskridende kapitalstrømme, er det umuligt at få Shanghai til at fremstå som et globalt finansielt center," siger Liu Yuanchun.

/RITZAU/FINANS

Kreditorer modarbejder TMTs konkursbegæring

Rater på Asien-Sydamerika tordner i vejret

Kina vil støtte dygtige skibsværfter 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også