EU: Skibsfart skal være vækstmotor

En ny plan for økonomisk vækst inden for det maritime område forventes at blive vedtaget senere i dag, tirsdag, i EU-Parlamentet. Rederiforeningen kalder det for "yderst positivt i disse krisetider".

Tirsdag mødes Europa-Parlamentet i Strasbourg for at stemme om en ny maritim vækststrategi, som sammen med flere andre sektorer skal være med til at løfte EU ud af krisen. Og det burde der ikke blive store problemer med, mener Simon Bergulf, leder af Danmarks Rederiforenings kontor i Bruxelles:

"Jeg forventer, at den bliver vedtaget uden de store ændringer," siger han til ShippingWatch og fortsætter:

"For Rederiforeningen er EU-initiativet i tråd med den danske vækstplan, og i disse krisetider er det yderst positivt at se, at man i Bruxelles også har øje for, hvor vigtig maritim transport er, og hvor stort et vækstpotentiale erhvervet har," siger han.

Forslaget er en del af en større plan om at skabe vækst i flere sektorer i EU, som skal være en løftestang ud af krisen. Det beskæftiger sig med, hvordan der kan skabes vækst, samtidig med, at der tages hensyn til udledningen af CO2, bæredygtig brug af havets ressourcer og et beredskab ved ulykker og katastrofer.

Øget samarbejde

Det er behovet for flere arbejdspladser og ikke mindst en styrket økonomi, der har gjort det nødvendigt at skabe en ny politisk tilgang til maritim økonomi, fremgår det af begrundelsen i forslaget. EU-kommissær for maritime anliggender og fiskeri, Maria Damanaki, står bag strategien, som længe har været på tegnebrættet og nu står over for en vedtagelse. Hvis det skal lykkes at udvikle de forskellige sektorer i det maritime erhverv, er strategisk planlægning mellem landene nødvendig:

"(...) for at sikre koordinering og synergier mellem de eksisterende politikker og udvikling af nye initiativer og instrumenter. For fuldt ud at udnytte de muligheder, som den blå vækst rummer, skal den offentlige og den private sektors aktører forene deres kræfter og arbejde inden for en samlet politisk ramme, der tager hensyn til EU's nye prioriteter," står der i betænkningen til forslaget.

EU lancerer maritim strategi for Nordatlanten 

EU-enighed om nye regler for skibsudstyr

IMF: På vej mod økonomisk verdenskrise 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også