Gullestrup: Gidsler burde ikke rådne op i Somalia

Det var aldrig sket for franske eller amerikanske statsborgere, mener skibsreder Per Gullestrup fra Clipper.
Foto: Martin Mydtskov Rønne
Foto: Martin Mydtskov Rønne
AF PETER SIMONSEN

Efter 838 dage i kummerligt fangenskab blev seks søfolk, herunder danskerne Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn, tirsdag aften frigivet af somaliske pirater.

Det danske rederi Shipcraft er under voldsom kritik for at have svigtet sit ansvar over for gidslerne og er blevet ekskluderet fra Rederiforeningen af 2010. Politiet i Nordsjælland undersøger samtidig, om rederiet har overtrådt straffeloven.

En masse spørgsmål mangler at blive besvaret. Det mest presserende er nok, hvorfor det skulle tage to og et halvt år for at få søfolkene hjem i god behold? Det er i hvert fald noget, som Per Gullestrup, der er medejer af rederiet Clipper, gerne vil have svar på.

"Vi kan ikke være det bekendt"

Per Gullestrup har selv siddet i en situation, hvor han skulle forhandle om at få frigivet gidsler. I 2008 fik Clipper kapret 13 besætningsmedlemmer af somaliske pirater i Adenbugten. Det tog 71 dage at få dem fri.

Pirater kom igen på dagsordenen i EU 

Man kan nærmest smage forargelsen i Per Gullestrups stemme, når han skal sætte ord på det mareridt, de seks søfolk fra Shipcraft har måttet udstå i 838 dage.

"Jeg har svært ved at se, at vi kan være det bekendt. At Danmark lader søfolk rådne op i Somalia uden at foretage sig noget," siger Per Gullestrup til Jyllands-Posten.dk.

Burde have gjort noget tidligere

Han kalder det lange gidselsforløb "modbydeligt" og "umenneskeligt."

"Jeg har så frygtelig ondt af de søfolk. Det er folk, som ikke tjener særlig meget, er væk fra deres familier i lange perioder og blot har udført deres arbejde. Havde de været franske eller amerikanske statsborgere, var det aldrig kommet så vidt," siger han.

I januar sidste år blev det danske gidsel Poul Hagen Thisted befriet af amerikanske elitesoldater. Han sad fanget med den amerikanske kvinde Jessica Buchanan, og netop amerikanerne har en helt anden tilgang til gidseltagninger, forklarer Per Gullestrup.

De ved, at en redningsaktion bærer en risiko - men de er villige til at gøre det.

"I Danmark ville vi have haft travlt med at pege fingre, hvis en redningsaktion var gået galt. Og det kan selvfølgelig tænkes, at de danske politikere har luftet tanken om en redningsaktion - det ved jeg ikke. Jeg vil bare ønske, at man havde forsøgt at gøre noget på et tidligere tidspunkt, og at politikerne havde taget affære, i stedet for at lade rederiet køre den hjem," siger Per Gullestrup.

Det er ikke slut nu

Per Gullestrup opfordrer nu politikerne til at sørge for, at piraterne bliver retsforfulgt. De skal ikke slippe godt fra at have holdt danske statsborgere som gidsler, mener han.

"Det skal ikke være omkostningsfrit for forbryderne. De skal frygte et retsligt efterspil. Der er heller ingen tvivl om, at de nu frigivede gidsler vil kunne genkende gidseltagerne," siger han.

I alt 15 danskerne har været pirat-gidsler i Somalia.

Gullestrup skyder penge i somalisk anti-piratprojekt 

Gullestrup: Film kan bidrage til kampen mod pirateri 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også