Gullestrup skyder penge i somalisk anti-piratprojekt
Man taler om det, og kun få handler, men nu vil et rent privat dansk udviklingsinitiativ demonstrere, at der findes alternativer til kriminalitet og pirateri i Adenbugten.
Gruppen bag initiativet kalder sig Somali Fair Fishing (SFF) og har skibsreder Per Gullestrup fra Clipper-rederiet og den vestjyske fisker Kurt Berthelsen som frontfigurer. Målet er at kickstarte fiskeriet i havnebyen Berbera i den autonome og forholdsvis sikre stat Somaliland på Afrikas Horn, og projektet er godt på vej til at blive en realitet.
Klar til prøveperiode
»I løbet af seks måneder er det lykkedes os at rejse penge og udstyr nok til, at vi allerede i efteråret kan gennemføre en prøveperiode og bevise over for de lokale fiskere i Berbera, at man kan gøre fiskeriet til en god og indtægtsgivende forretning«, siger Per Gullestrup.
Rederiet Mærsk har allerede placeret fem kølecontainere på havnen i Berbera. Danish Crown og Espersen A/S har doneret aflagt udstyr som rustfrie stålborde, knive, vaske, gummistøvler, kølekasser og palleløftere, som skal indgå i en mindre fiskefabrik på havnen.
Falck har bidraget med tre redningsbåde, og andre rederier har doneret containertransport for godt 400.000 kroner. Håndsrækningen er lavpraktisk og falder på et tørt sted på Afrikas Horn.
Med temperaturer på 35-45 grader fordærves en stor del af fiskernes fangster, fordi de mangler kølemuligheder. Derfor har Somali Fair Fishing som en af sine første handlinger købt en ismaskine i Kina.
Store forventninger
Ifølge fisker Knud Berthelsen, der har drevet lignende projekter i Kasakhstan og Eritrea, og som er i fuld gang med samarbejdet med de lokale fiskere, er ismaskinen en afgørende faktor.
»Hvis fisken bliver behandlet korrekt fra fangst til spisebord, forøges værdien, og fiskerne vil kunne tredoble deres udbytte allerede i løbet af efteråret«.
Projektet er så friskt, at jeg er lige ved at sige blæse være med de offentlige penge. Det er da bare ærgerligt for Danida, at de ikke vil være med i noget, som formentlig bliver en succes.
Verdensbanken: Somalia kan ikke købe sig ud af pirateri
Trods støtten fra danske erhvervskræfter og en pæn sjat af skibsreder Per Gullestrups egne sparepenge mangler projektet en halv million kroner til driften efter prøveperioden. Men Danida har afvist at slutte sig til donorerne:
»I vores nuværende fireårige program har vi ikke frie midler og derfor heller ingen midler til SFF«, siger Søren Skou Rasmussen, der leder Danidas programkontor i Somaliland.

Afslaget ærgrer seniorkonsulent Søren Hougaard, der arbejder med virksomhedsrådgivning til firmaer, som vil investere i udlandet:
»Men projektet er så friskt, at jeg er lige ved at sige blæse være med de offentlige penge. Det er da bare ærgerligt for Danida, at de ikke vil være med i noget, som formentlig bliver en succes«.
Søren Hougaard har tidligere været Røde Kors Østafrika-chef og formand for Mellemfolkeligt Samvirke.
»Dansk udviklingsbistand er for lidt søm og skruer og konkret business og for meget abstrakt akademisk tænkning. Skal man have gang i udviklingen i Somalia og Somaliland og dæmme op for pirateri i et krigshærget samfund, må man blandt andet have gang i de små smedeværksteder og i fiskeriet«, siger han.
Stor interesse
Projektet hviler på et princip om, at fiskerne ikke får udstyr forærende, men skal betale bidrag for net, drift af ismaskinen og forarbejdningsprocessen, som i øvrigt genererer otte lokale arbejdspladser.
Men Per Gullestrup understreger, at initiativet er nonprofit og kun skal give afkast til fiskerne i Berbera.
»Vi skal ikke tjene en krone på det her. Vi kommer heller ikke som hvide elefanter og siger, hvordan tingene skal gøres. Vi har lagt projektet åbent frem for dem, som har lyst at være med, og vi tror på, at vi har opbakning i den lokale kultur«.
Red Barnet får rekordstor EU-bevilling i Somalia
Politiken har besøgt SFF’s projekt i Berbera, og her bakker fiskerne åbenlyst op om det danske initiativ.
»Det her fiskeriprojekt er drevet af forretningsmænd, som vil hjælpe os her og nu med is, udstyr og forbedringer. De fleste her kan godt se, at det kan øge vores indtjening, og det vil vi selvfølgelig gerne være med i«, siger fiskeren Adam Carode.
Per Gullestrups Clipperrederi fik i 2008 kapret skibet ’CEC Future’ i Adenbugten. Forløbet blev sidste år dramatiseret i filmen ’Kapringen’.
Somali Fair Fishing, som blandt andet har deltagelse af kontreadmiral Nils Wang og Knud Vilby, har længe talt for, at Somalias problemer med pirateri skal løses med initiativer inde på land.
Gullestrup: Film kan bidrage til kampen mod pirateri
Topchef i Clipper udtræder af den daglige ledelse
Relaterede artikler:
Gullestrup: Film kan bidrage til kampen mod pirateri
For abonnenter
Topchef i Clipper udtræder af den daglige ledelse
For abonnenter