Minister: Søfart er vinderen på frihandelsaftale med USA

Lykkes det at få en frihandelsaftale mellem Europa og USA på benene vil søfarten blive en af de store vindere, vurderer handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) over for Mandag Morgen.
Foto: Niels Hougaard, JP
Foto: Niels Hougaard, JP

Både beskæftigelse og væksten i Danmark vil få ben at gå på, såfremt en transatlantisk aftale mellem USA og Europa om friere handel og investeringer kommer på plads. Og særligt søfart som serviceleverandørindustri vil vinde på en afskaffelse af handelsbarrierer af ikke-toldmæssig karakter, vurderer handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) i et interview med Mandag Morgen.

"Det vil være en stor fordel for dansk søfart at få mulighed for at sejle såkaldt kabotagesejlads indenrigs i USA. Tjenesteydelser udgør en tredjedel af Danmarks eksport til USA, og heraf udgør søfart en meget stor del. Samtidig vil det betyde meget, hvis europæiske virksomheder får adgang til at levere til offentlige kunder som eksempelvis det amerikanske forsvar – her har vi en række danske virksomheder, der kan levere radar- og andet ikke-krigsmæssigt udstyr," siger Pia Olsen Dyhr.

Hun anslår, at Danmark med en aftale kan forøge eksporten til USA med 20-25 mia. kr. om året. Taberne ved en sådan aftale kan blive landbruget, da USA ifølge handelsministeren gerne vil have adgang til det europæiske marked og måske vil forsøge at dumpe priserne, hvilket selvsagt vil udfordre det danske landbrug. De indledende møder om en transatlantisk aftale begyndte i februar, mens de konkrete forhandlinger forventes at starte i juli, når EU-landene formelt har givet mandat til Kommissionen ved et topmøde i juni.

SeaIntel: Ny aftale mellem EU-USA styrker containertrafik

Redere håber på frihandelsaftale

EU og Singapore er enige om frihandelsaftale 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også