Alphaliner: 2012-resultaterne skaber ny usikkerhed om rater

For nogle rederier er 2012 gået ganske godt, mens andre kommer ud med røde tal på bundlinjen. Og de svingende præstationer kan føre til øget ustabilitet for raterne, da rederierne i højere grad end sidste år forfølger forskellige strategier, vurderer Alphaliner.
Foto: Stena Bulk
Foto: Stena Bulk

Mens Maersk Line i sidste uge kunne melde om et overskud på 461 mio. USD, bonnede de røde tal ud hos Singapore-baserede APL. 2012 kommer ifølge Alphaliner i det hele taget til at byde på svingende præstationer fra containerrederierne. Og det kan smitte af på det kommende års rater, fastslår Alphaliner i sit seneste ugebrev.

I fjerde kvartal 2011 var billedet et andet, og de fleste rederier rapporterede om negative driftsresultater og havde derfor en fælles agenda. Men sådan tegner tendensen sig altså ikke i år, hvor CMA CGM og OOCL forventes at præsentere positive resultater, mens mange af de andre top 20 rederier stadig forventes at ende året med røde tal.

Ustabilt ratemarked

"De blandede resultater kan føre til et yderligere ustabilt ratemarked, da rederierne forfølger forskellige strategiske mål," skriver Alphaliner.

Og det kan gøre det svært at fastholde en prisdisciplin rederne imellem, lyder vurderingen.

"De negative marginer var hoveddrivkraften bag de massive fragt-rateforhøjelser på ruterne mellem Asien og Europa i første halvdel af 2012, men udsigterne for de planlagte rateforhøjelser i år er mindre sikre."

I løbet af de kommende tre måneder forventer man, at der vil blive tilført ny kapacitet på de vigtige ruter mellem Asien og Europa samt på de transatlantiske ruter, hvilket kan udfordre rederiernes annoncerede ratestigninger.

"Disse ratestigninger kan ikke tages for givet i det nuværende konkurrenceprægede miljø og de manglende beviser på, at rederierne er i stand til at opretholde prisdisciplin," skriver Alphaliner.

Atter fald i vigtigt rateindeks

Endnu et storrederi slutter sig til rateløft

Højere reeferrater får lunken modtagelse 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også