ShippingWatch

Ansøgere flokkes om Arktisk Råd

En lang række lande, organisationer og  EU ønsker at få observatørstatus i det Arktiske Råd. Det skriver Berlingske.

Foto: Christian Florian / DMI

Der er stor interesse for det arktiske område. Ikke bare fra de lande, der allerede sidder i det Arktiske Råd, men også fra 14 lande og organisationer, der ønsker at få observatørstatus i det Arktiske Råd. Det skriver Berlingske.

EU har søgt om observatørstatus, men det drejer sig også om landene Kina, Japan, Sydkorea, Singapore, Indien og Italien, mens organisationer som Greenpeace og den internationale sammenslutning af olie- og gasproducenter også ønsker at kunne følge med i rådets arbejde.

"Vi har oplevet en eksponentielt stigende interesse for Arktis, fordi udviklingen - som den inden for skibsfart - har globale konsekvenser," siger Klavs A. Holm, Danmarks arktiske ambassadør.

Han ser en fordel i at invitere stormagter som eksempelvis Kina ind i rådet som observatør for at undgå, at der dannes andre råd eller organer på området, der udvander Arktisk Råd. Ifølge Berlingskes oplysninger, var der dog ved et diplomatisk møde i Tromsø tirsdag ikke enighed om, hvem der skal have lov at være med i klubben.

Specielt Canada og Rusland skal være skeptiske over for nye medlemmer i rådet.

"Når antallet vokser, så er det klart, at der lægges et pres. Derfor skal deres status reguleres," siger Anton Vassiljev, Ruslands arktiske ambassadør.

Det er dog tydeligt, at bl.a. Kina ser med særdeles stor interesse på området.

"Arktiske og ikke-arktiske lande skal samarbejde om arktiske spørgsmål på grundlag af respekt for hinandens rettigheder," siger Hong Lei, der er talsmand fra det kinesiske udenrigsministerium på et pressemøde.

Rådet er det vigtigste samarbejdsorgan omkring Arktis og tæller udover det danske rigsfællesskab syv medlemmer. Det er Norge, Sverige, Finland, Island, USA, Canada og Rusland.

Asiater vil erobre ny arktisk sejlrute  

Skibsredere: Nej tak til grønlandsk særaftale 

Flertal: Staten bør gå ind i Grønland 

Russerne sætter sig tungt på ny arktisk rute 

Mere fra ShippingWatch

Maersk: Situationen stabiliserer sig i Shanghai

Situationen i Shanghai er ved at stabilisere sig, og generelt fungerer havnene i Kina godt, lyder det fra Maersk. Til gengæld melder rederiet om et fortsat stort pres på europæiske havne.

CBS lancerer bestyrelses-uddannelse for shipping

Med støtte fra en række profilerede shipping-navne er halvdelen af pladserne på det første modul af CBS’ nye Blue Board Leadership Programme allerede besat. Andreas Sohmen-Pao er blandt underviserne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs