Maersk Broker-direktør: Danmark skal i gang i Grønland

Det undrer general manager i Maersk Broker, Torben Ørting Jørgensen, at det danske erhvervsliv ikke er mere aktive i forhold til råstofudvinding i Grønland, end tilfældet er. Han slår i en kronik i Berlingske til lyd for, at der skal være større samarbejde mellem dansk erhvervsliv, investorer og erhvervsministeren for at ændre dette.
Foto: Torben Stroyer
Foto: Torben Stroyer

Der bør være større fokus på at få et samarbejde i gang mellem det danske erhvervsliv, danske investorer og erhvervsministeren for at Danmark får del i i mulighederne ved udvinding af råstof i Grønland. Det mener general manager i Maersk Broker, Torben Ørsting Andersen.

"Den ophedede debat om social dumping og kinesisk "besættelse" af Grønland har totalt totalt overskygget et langt mere relevant spørgsmål om, hvorfor det ikke er danske virksomheder eller danske penge, der står bag et projekt som Isua Minen," skriver Torben Ørting Jørgensen i en kronik i Berlingske.

Han slår til lyd for større samarbejde indenfor Rigsfællesskabet mellem Grønland og Danmark om råstofudvinding i Grønland til gavn for både grønlandsk og dansk erhvervsliv. Han nævner PensionDanmark som en mulig finansieringskilde, og Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark, er åben over for ideen.

"Hvis der fra den danske regering og det grønlandske selvstyre er enighed om at etablere et dansk-grøndlandsk selskab efter OPP-modellen, der på en bæredygtig måde skal stå for udvindingen af den grønlandske undergrund, deltager vi naturligvis gerne i en dialog herom," siger Torben Möger Pedersen til Berlingske.

FLSmidth mindre positive

FLSmidth, som Torben Ørting Jørgensen, peger på som en virksomhed, der har ekspertise til et engagement i en mine i Grønland er dog mindre positivt stemt over for ideen. Adm. direktør Jørgen Huno Rasmussen minder om, at selskabets forretningsmodel er at levere udstyr, fabrikker og serviceydelser til mineralindustrien, men at selskabet aldrig investerer i mineprojekter.

Erhvervs- og Vækstminister, Annette Vilhelmsen, støtter ikke umiddelbart op om forslaget fra Torben Ørting Jørgensen, men hun vil heller ikke afvise det fuldstændig.

"Det er Grønland, der træffer de politiske og administrative beslutninger på disse områder. Og det er derfor også Grønland, der har initiativet i spørgsmålet om et yderligere samarbejde med Danmark vedrørende råstoffer i Grønland. Regeringen har fra starten strakt hånden ud i forhold til landsstyreformandens forslag om et fælles udvalg, hvor Grønland og Danmark i fællesskab kan sikre en samfundsgavnlig udvinding af Grønlands naturressourcer. Det er vi fortsat meget positive over for at drøfte," skriver Annette Vilhelmsen i en mail til Berlingske.

Norge i historisk olieaftale med Island 

Stor interesse for olie øst for Grønland 

Avis: Grønlands erhvervsudvalg presser på for minelov 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også