USA vil give undtagelser fra Iran-sanktion

Efter at EU og USAs sanktioner mod Iran succesfuldt har skåret mere end halvdelen af Irans olietransport væk i 2012, vil USA undtage visse lande fra sanktionerne, skriver Reuters.
Foto: Hasan Sarbakhshian (AP)
Foto: Hasan Sarbakhshian (AP)

Sydkorea, Indien, Tyrkiet og andre lande får sandsynligvis lov til at købe iransk råolie igen fra fredag i næste uge. Det sker som en amerikansk belønning til landene, der har været med til at mindske den iranske olieeksport med 50 pct., fortæller to amerikanske regeringskilder til Reuters.

Sanktionerne mod Iran trådte i kraft i sommer for at lægge pres på den iranske regerings formodede program for atomvåben. Iran afviser, at våbenprogrammet har med atomvåben at gøre, men sanktionerne har uanset det virket hårdt ind på Iran, hvis olieproduktion ifølge Det Internationale Energiagentur er faldet til under 1 mio. tønder om dagen.

EU strammer igen sanktioner mod Iran 

Ud over de nye lande, som kan få dispensationer, er også Kina og Singapore blevet undtaget fra sanktionen. Kina og Singapores dispensationer forventes at blive forlænget, skriver Reuters, da landene, selvom de ikke har været underlagt sanktioner, har sænket deres import af iransk råolie.

Iran gentager trussel om stop for olieeksport 

Iranske tankskibe skifter rundt mellem flagstater

Indien fortsætter olieimport fra Iran 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også