Krigsveteraner omskoles til offshoreindustrien

Danske krigsveteraners erfaringer og evner passer til offshoreindustriens krav. Derfor forventer tidligere elitesoldat Ole Brøndum at kunne oprette en uddannelse til omskoling af veteranerne snarest.
Foto: Foto: Brian Karmark
Foto: Foto: Brian Karmark
AF ANNE CATHRINE SCHJØTT

Ole Brøndum har holdt møde med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen om oprettelse af en uddannelse, der skal forberede soldater på at varetage opgaver i offshorebranchen.

”Offshoreindustrien har masser af jobs, og de mangler arbejdskraft. I Nordsø-offshoreindustrien regner de med at skulle bruge 60.000 medarbejdere over de næste fire år som borebisser, driftsteknikere og lignende,” siger Ole Brøndum, tidligere elitesoldat og initiativtager til uddannelsen.

Han har erfaring med oprettelse af uddannelser, da han tidligere har igangsat omskoling af veteraner til at varetage anti-piratvagtopgaver på skibe. 28 har taget anti-piratuddannelsen.

Hvis alt går efter planen, starter den nye uddannelse inden for et par måneder.

Minister bakker op

Initiativtageren beskriver mødet med beskæftigelsesministeren som meget positivt, og fortæller at hun gav sin fulde opbakning til initiativet.

”Mødet med Mette Frederiksen gik bl.a. ud på at få jobcentrene til at være mere positive over for tiltaget,” siger Ole Brøndum.

Han understreger, at offshorebranchens mangel på arbejdskraft sammen med den planlagte uddannelse vekslende mellem teori og praktik giver en sikker vej til job.

”Hun var meget positiv både over for vores antipirat-projekt og offshoreprojekt. Dem ville hun støtte så meget, hun kunne.”

Mødets primære fokus var at få kurset blåstemplet som et anbefalet selvvalgt 6 til 8 ugers kursus i jobcentrene. Det næste skridt på vejen for at få oprettet uddannelsen er et møde med rektor på Erhvervsakademi Sydvest i Esbjerg om udspillet til uddannelsen.

Rigtige kompetencer

Tanken bag den nye uddannelse er både at få krigsveteranerne i et meningsfuldt arbejde og uddanne ordensmennesker til offshoreindustrien. Soldaternes kompetencer tiltaler rederierne, siger Ole Brøndum. Hans undersøgelser viser, at rederier efterspørger disse kompetencer ved nye medarbejdere.

Soldaterne har disciplin, de laver de udstukne opgaver og gør det til tiden, de kan stå op om morgenen, og de er troværdige. Derudover er de vant til at være under officerskommando i længere perioder, hvilket de også bliver på skibe.

”Rederierne synes, det er en udmærket ide, og de kan se nogle kompetencer, de kan belønne,” siger han.

Både teori og praksis

Uddannelsen bliver tilrettelagt med veksling mellem teori og praksis. Det har en fornuftig forklaring, lyder det:

”Det er for at få veteranerne til at sidde på skolebænken, hvilket kan være svært, hvis de skal sidde der to år i træk,” siger han.

Uddannelsen koster 40.000 kr. for de første par måneder, inden veteranerne starter i praktik og derved får løn af virksomhederne. Ole Brøndum forventer, at jobcentrene vil betale for uddannelsen til veteranerne, og det er derfor, at det er vigtigt at få jobcentrene med på idéen.

”Når veteranerne er ude på eksempelvis boreplatformene, kan de finde ud af, hvor deres interesser ligger, hvorefter de kan tilmelde sig moduler i de pågældende fag på skolen,” siger han.

Omkring 200 veteraner har vist interesse for uddannelsen. Det første hold vil bestå af mellem 16 og 20 elever.

Der findes omkring 26.000 krigsveteraner i Danmark.

Danske antipirater mangler penge til rost uddannelse 

Anti-piratvirksomhed venter trecifret vækst 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også