Gidseltagning kan lukke Shipcraft i år

Rederiet Shipcraft kan blive nødt til at lukke på grund af gidseltagningen af to besætningsmedlemmer sidste år. Det omdiskuterede gidseldrama er ikke afsluttet, men sætter sig spor i årsresultatet for sidste år. Det fremgår af Shipcrafts regnskab, der netop er blevet offentliggjort.

Besætningen på M/V Leopard, der blev kidnappet i januar sidste år, sidder fortsat som gidsler i Somalia. Bortførelsens økonomiske konsekvenser kan komme til at koste Shipcraft hele sin økonomiske basis, og en lukning af rederiet er derfor en reel risiko, som Shipcraft må regne med i 2012. Det beskrives i Shipcrafts regnskab for 2011, som netop er blevet offentliggjort. Konkurs har været på lystavlen allerede siden efteråret sidste år, men situationen ser altså ikke bedre ud for rederiet.

"Der er ikke p.t. opnået enighed om betingelserne for frigivelse. Det er derfor ikke muligt at vurdere, hvilke økonomiske konsekvenser bortførelsen vil få for Shipcraft A/S og selskabets fremtidige økonomiske fundament," skriver ledelsen af Shipcraft til regnskabet for 2011.

Egenkapitalen er væk, og det er generelt ikke stærke tal, som Shipcraft kan aflevere. Bruttoresultatet ligger på 1,5 mio. euro for 2011, hvilket er lavere end i 2010, hvor det lå på 2 mio. euro. Det påvirker årsresultatet for 2011, som ligger på minus 1.839  euro. Det er bedre end 2010, hvor årets resultat endte på minus 483.595 euro.

Det får Shipcrafts ledelse til at konkludere, "at der er væsentlig usikkerhed om selskabets evne til at fortsætte driften."

Solvent afvikling

Kommer det til en afvikling af Shipcraft på grund af udgifter til gidseltagningen, er det ledelsens forventning, "at selskabet kan gennemføre en solvent afvikling af selskabet." Det vil blive drøftet på den ordinære generalforsamling, hvordan afviklingen skal foregå.

Hård kritik af Shipcraft

Shipcraft har været stærkt kritiseret for sin håndtering af den gidseltagning, der nu ser ud til at lukke rederiet. Senest i Ekstra Bladet i begyndelsen af juni, der afslørede, at Shipcrafts ledelse brugte energi på at sørge for at lasten på M/V Leopard blev afleveret til den vietnamesiske hær i stedet for at arbejde på gidselfrigivelsen.

Samtidig har Shipcraft fået kritik for i oktober sidste år at melde ud, at man jævnfør den aktuelle udmelding stod over for en konkurs. Konkurstruslen virker modstridende med regnskabstal fra 2009 og 2008, hvor ejerne trak 46,6 mio. kr. ud af Shipcraft, har blandt andet Ekstra Bladet fremført.

Shipcraft ledes af direktør Claus Bech. I bestyrelsen sidder - foruden Claus Bech - John Larsson og formand for bestyrelsen er Sysser Zerlang.

Besætningen på M/V Leopard blev taget til fange i Adenbugten 12. januar 2011 og har siddet som gidsler lige siden.  Seneste udmelding fra Shipcraft om gidselsagen, blev offentliggjort på Shipcrafts hjemmeside d. 12. januar i år. Her oplyste Shipcraft, at man fortsat forhandler med gidseltagerne.

Medie: Danske gidsler har siddet 515 dage

Rederier vil blive hængt ud for sløseri 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også