ShippingWatch

S: De søfarende skal huskes i skattereform

"Vi skal selvfølgelig have kigget efter, om der er nogle, der rammes skævt. Jeg har fuld respekt for, at de søfarende påpeger, at vi skal være opmærksom på det her," siger Karin Gaarsted, formand for Folketingets Erhvervsudvalg, efter møde med Søfartens Ledere om skat.

Når udfaldet af de aktuelle politiske forhandlinger om en skattereform er kendt, bør det klarlægges, om de danske søfarende på grund af DIS-lovgivningen rammes skævt. Det siger formanden for Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg, socialdemokraten Karin Gaarsted, efter et møde i udvalget med Søfartens Ledere torsdag.

På mødet efterlyste direktør Fritz Ganzhorn på vegne af foreningens 3.200 danske navigatører og officerer, at politikerne vedkender sig et ansvar for DIS-lovgivningen vedtaget tilbage i 1988, og som gjorde det muligt for rederne kun at udbetale nettolønninger til de søfarende. Til gengæld mener foreningen, at de søfarende ikke er blevet kompenseret for ændringer i skattesystemet i strid med DIS-loven. Først med den daværende regerings forårspakke i 2010 og nu muligvis i forbindelse med en ny skattereform, hvis skatten sænkes på arbejde, som skal finansieres af afgifter, mindre og færre fradrag m.m.. Eftersom de søfarende ombord på skibe i DIS er skattefri, har de ingen gavn af skattelettelserne. Omvendt bliver de ramt af de elementer, der skal finansiere skattelettelserne.

"Det her er ikke tænkt med henblik på at ramme de søfarende, men det er jo en helt særlig ordning, der gælder her. Derfor skal vi selvfølge også, og inden vi slår den sidste krølle på vores skattereform, have kigget efter om der er nogle, der rammes skævt. Jeg har fuld respekt for, at de søfarende påpeger, at vi skal være opmærksomme på det her," siger Karin Gaarsted.

Hun understreger, at sagen primært er et skatteanliggende, som imidlertid kan få betydning for hele det maritime område, hvis de danske søfarende melder sig ud af den enighed, der er i branchen om DIS og udviklingen af det såkaldte blå Danmark.

"Det er mit klare indtryk, også efter mødet torsdag, at alle parter er tilfredse med ordningen. Det understregede Søfartens Ledere også, men de har peget på en ubalance, de synes, vi skal være opmærksom på," siger Karin Gaarsted

Venstre: DIS-sag afhænger af skattereform 

Politikere inddrages i DIS-strid mellem redere og officerer

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs