Bunkerchok truer shipping

Det internationale energiagentur advarer om konsekvenserne af Iran-sanktionerne og politisk usikkerhed i andre olielande. Credit Suisse taler ifølge Lloyd's List om et regulært chok i markedet.
Foto: Casper Dalhoff
Foto: Casper Dalhoff

Det internationale energiagentur (IEA) advarer om, at verden i løbet af i år kan stå over for kolossale udfordringer i forhold til udbuddet af olie på grund af de nært forstående sanktioner mod Iran og den store politiske usikkerhed, der hersker i lande som Yemen, Sudan og Syrien. Credit Suisse advarer om, at markedet er sårbar over et udbudschok.

Energiagenturet forudser et tab på en million tønder iransk olie om dagen, når sanktionerne får fuld effekt fra 1. juli.

"Vi mener, at der hersker er store spørgsmål om udbuddet," siger chefen for IEAs afdeling for olie og markeder David Fyfe  ifølge Lloyd's List.. Usikkerhed om udbuddet kan få bunkerpriserne til at stige til de nye højder.

David Fyfe understreger over for Lloyd's List, at det er vanskeligt at forudsige præcist, hvor meget der går tabt af iransk olie og henviser til internationale spekulationer om, at iranske tanksskibe  slukker for deres AIS-system, så det er umuligt at se, hvor skibene befinder sig, så eksporten i et vist omfang kan fortsætter i ly af sanktionerne.

Under alle omstændigheder bliver tabet af iransk olie markant fra 1. juli, når udbuddet falder og olieprisen vil stige og som vil føre til stigende bunkerpriser for shippingindustrien.

Situationen i Iran er ikke den eneste bekymring. Lande som Yement, Syrien og Sudan er ikke medlem af Opec, og de tre lande har alle af forskellige årsager nedsat deres produktion.

"Det er vores vurdering, at disse tre lande ikke kommer tilbage i 2012," siger David Fyfe til Lloyd's List.

Analytikere: Olieprisen ikke op igen foreløbigt 

Lloyd's Register trækker sig fra Iran 

 

 

 

 

 

 

   

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også