ShippingWatch

Norden indleder kontrahering af skibe inden længe

Norden er optimistisk efter et positivt regnskab for første kvartal. "Vi nærmer os tidspunktet for kontrahering af nye skibe med stormskridt," siger rederiets CEO, Carsten Mortensen til ShippingWatch.

Forsigtigheden har været rederiet Nordens varemærke, og det er igen forsigtigheden, der sikrer det store tørlast- og tankrederi et resultat, der ligger i den gode ende af forventningerne for første kvartal 2012. Afdækningen af skibsdage inden for tørlast er på 81 procent for resten af året, og med stigende dagsrater for tankskibene til nu omkring 15.000 USD, er Nordens CEO, Carsten Mortensen, optimistisk.

Kassebeholdniingen får også smilene frem i hovedsædet i Hellerup. Selv efter udbytter til aktionærerne i sidste måned har Norden nemlig anseelige reserver at trække på: 450 mio. USD i banken. Og 150 mio. USD i uudnyttede reserver. Herfra skal så trækkes de 180 mio. USD, som skal betales for bestilte skibe frem til 2013. Men de mange millioner, der er tilbage, giver basis for at komme ud at købe i markedet igen, og den beslutning kan komme meget snart, siger Carsten Mortensen til ShippingWatch.

Stormskridt

"Jeg tror, vi skal bruge nogle af pengene på at købe skibe igen. Tidspunktet for kontrahering nærmer sig med stormskridt," lyder det fra Carsten Mortensen, som dog ikke vil sige, om det er før eller efter sommerferien, at han forventer, at det optimale tidspunkt indfinder sig.

Norden fik i et svagt marked et driftsresultat i første kvartal 2012 på USD 50 mio. mod USD 62 mio. i fjerde kvartal 2011 og USD 48 mio. i første kvartal 2011 og fastholder forventningerne til EBITDA på USD 110-150 mio for hele året.

Den store afdækning af aftaler gør Norden mindre sårbar for de svingende og lige nu lave tørlastrater. Carsten Mortensen mener dog også, at den underliggende tendens i f.eks. Kina stadig er gunstig for rederiet, selvom væsktraterne i landet ikke er så himmelhøje som sidste år.

"Forbruget af jernmalm stiger med seks procent årligt. Det er et tegn på en robust vækst. Jeg mener ikke efterspørgslen fejler noget, ubalancen skyldes, at der er stadig er for meget tonnage på markedet," siger han.

Nedskrivning

Resultaterne ligger over forventningerne blandt analytikerne. Ifølge SME Direkt var konsensus et EBITDA-resultat på 33 mio. dollar og et EBIT på 9 mio. dollar. Det er dog før en stor nedskrivning på 300 mio. USD på skibe, der sænker bundlinjen.

Om nedskrivningen siger Carsten Mortensen:

"Det skyldes store fald i priserne inden for de seneste uger, og med den volumen, vi har kan det se ud af meget. Men vi har analyseret situationen nøje og mener, nedskrivningen er den rette."

Rederiets omsætning landede på 532,6 mio. dollar i kvartalet mod 548 mio. dollar i samme periode af 2011, og resultatet efter skat faldt til minus 255,9 mio. dollar fra 69 mio. dollar året før. Her var markedskonsensus ifølge SME Direkt 469 mio. dollar i omsætning og et nettoresultat på 9 mio. dollar.

Norden godt i gang i 2012, fastholder forventningerne til hele året 


Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs