Norden godt i gang i 2012, fastholder forventningerne til hele året

Første kvartal 2012 viste et driftsresultat på 50 mio. USD mod et plus på 48 mio. USD i første kvartal 2011, oplyser Norden i sit kvartalsregnskab.
Foto: Rederiforeningen
Foto: Rederiforeningen
AF TOMAS KRISTIANSEN/RITZAU FINANS

Norden fik i et svagt marked et driftsresultat i første kvartal 2012 på USD 50 mio. mod USD 62 mio. i fjerde kvartal 2011 og USD 48 mio. i første kvartal 2011, oplyser rederiet i en pressemeddelelse tirsdag. Indtjeningen er et resultat af høj afdækning i tørlast til niveauer, der er betydeligt over markedet, samt en indtjening i Tank på niveau med budgetraterne for 2012, påpeger Norden.

Norden fastholder således forventningerne til EBITDA på USD 110-150 mio for hele året. Pga. nedskrivningen på skibe reduceres årets afskrivninger, og forventningen til EBIT før nedskrivning hæves derfor til USD 20-60 mio.

Krisen har dog gjort så stort indhug i værdierne på skibe, at rederiet har fundet det nødvendigt at nedskrive værdien af rederiets skibe med 300 mio. dollar,eller over 1,7 mia. kr.

Nye mæglervurderinger

"Markedsværdierne på skibe er faldet kraftigt i løbet af kvartalet, og som følge heraf lå mæglervurderingerne af rederiets skibe 361 mio. dollar under de regnskabsmæssige værdier og kostpriser for nybygninger ved udgangen af marts mod 217 mio. dollar ved starten af året. Rederiet har foretaget nedskrivningstest og fundet behov for nedskrivning på i alt 300 mio. dollar, forklarer Norden.

Rederiet understreger dog, at nedskrivningen ikke har indflydelse på driftsindtjening, pengestrømme eller rederiets låneaftaler med bankerne. Rederiets finansielle situation betegnes desuden som solid med en soliditet på 85 pct.

Over forventning

Resultaterne ligger over forventningerne blandt analytikerne. Ifølge SME Direkt var konsensus et EBITDA-resultat på 33 mio. dollar og et EBIT på 9 mio. dollar. Det er dog før en voldsom nedskrivning på 300 mio. dollar på skibe, der sænker bundlinjen.
Rederiets omsætning landede på 532,6 mio. dollar i kvartalet mod 548 mio. dollar i samme periode af 2011, og resultatet efter skat faldt til minus 255,9 mio. dollar fra 69 mio. dollar året før. Her var markedskonsensus ifølge SME Direkt 469 mio. dollar i omsætning og et nettoresultat på 9 mio. dollar.

Fratrukket den voldsomme nedskrivning på 300 mio. dollar ville bundlinjen har været på omkring 44 mio. dollar, hvilket ville have været langt bedre end
markedets forventninger.

"Afdækningen i Tørlast er fortsat høj – 81% for resten af 2012 – mens Tankafdelingen med kun 20% afdækning for resten af 2012 er positioneret til stigende fragtrater," som Norden udtrykker det.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også