Indien vil fortsætte transport af iransk olie

Selvom det kan koste dyre forsikringssummer, vil den indiske shippingindustri fortsat transportere iransk råolie. Det skriver Reuters onsdag.
Foto: Hasan Sarbakhshian (AP)
Foto: Hasan Sarbakhshian (AP)
AF LOUISE VOGDRUP-SCHMIDT

Indiske shippingfirmaer har tænkt sig at sejle med iransk råolie, selvom det kan blive dyrt på forsikringskontoen. Dermed ser firmaerne stort på nye EU-sanktioner, der skulle begrænse og helt stoppe Irans olieeksport til Europa.

EU har indført sanktioner, som ikke bare skal sætte Irans olieeksport til Europa helt i stå fra juli, men også forbyder forsikrings- og genforsikringsselskaber i EU at dække transporter til og fra Iran.

Ni ud af ti tankskibe i verden er forsikret i EU, så EU-reglerne får betydning ikke bare for europæiske lande, men også for Kina, Indien, Japan og Sydkorea, skriver Reuters.

Væk med petrodollar

Formålet med de hårde EU-sanktioner er at sænke beløbet af petrodollar, som løbende kommer til Teheran. Dermed lægges der indirekte pres på udviklingen af Irans atomprogram, som Vesten har mistænkt for at ville skabe atomvåben.

De politiske forhold lader imidlertid ikke til at bekymre de indiske shippingfirmaer, som med det største indiske rederi Shipping Corp of India i spidsen har bedt om statslig forsikring af lasten. De indiske shippingfirmaer er villige til at løbe risikoen for manglende dækning for for eksempel forureningsskader og personuheld, selvom de ikke får statslig forsikring af skibene.

”Ud fra vores viden har ingen af de indiske shippingfirmaer, som sejler med iransk råolie til Indien haft nogle store tilfælde af forurening eller andet i de seneste ti år,” siger bestyrelsesformand S. Hajara fra Shipping Corp of India til Reuters.

Iran kan ikke få afsat sin olie 

Japan overvejer at forsikre olie fra Iran

Iran lokker med et halvt års kredit på oliebetaling

Markedet har undervurderet sanktioner mod iran 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også