ShippingWatch

Markedet har undervurderet sanktioner mod Iran

Markedet vil komme til at lide under manglende iransk olie, mener Danske Markets.

I midten af marts lå Brent-olien med 126 dollar pr. tønde på det højeste niveau siden sommeren 2008, hvor prisen var helt oppe på 143 dollar. Alligevel mener Arne Lohmann, chefanalytiker i Danske Markets, at priserne det kommende år skal endnu højere op.

Han venter, at prisen på en tønde af den toneangivende Nordsøolie vil nå op på den anden side af 130 dollar pr. tønde i løbet af andet kvartal, hvor den også vil blive liggende i tredje kvartal. Det vil ifølge Danske Markets få gennemsnitsprisen for 2012 op på 127 dollar og 129 dollar næste år.

Ifølge Arne Lohmann skyldes det primært, at markedet vil komme til at lide under manglende iransk olie.

"Sanktionerne over for Iran virker ret godt, og meget tyder på, at det bliver svært for iranerne at komme af med deres olie. Der er simpelthen langt færre købere af iransk olie, og den olie kommer til at mangle i markedet. Markedet har undervurderet sanktionerne. Vi ser allerede i dag, at EU, Japan, Sydkorea og selv Kina køber markant mindre iransk olie," siger Arne Lohmann.

USAs økonomi

En anden faktor, der gør, at Danske Bank forventer en prisstigning, er fremgangen i den amerikanske økonomi, hvor olieefterspørgslen ellers har ligget lavt i en periode. Samtidig venter banken en øget efterspørgsel i Kina.

Saudi Arabiens olieminister, Ali Niami, forsøgte tidligere på ugen at dæmpe bekymringerne for stigende oliepriser ved at kalde dem "ubegrundede". Samtidig slog han fast, at Saudi Arabien vil kunne øge sit udbud af olie med op til 25 pct. om nødvendigt. Det er ifølge Danske Bank med til at holde prisstigningerne nede. Men det kan dog ikke presse priserne i bund.

Saudi mangler kapacitet

"Der er mulighed for, at Saudi Arabien vil pumpe mere olie på markedet. Men som vi ser det, har de simpelthen ikke nok ledig kapacitet til at erstatte den iranske olie. Vi tror desværre ikke, at Saudi Arabien vil være i stand til at bringe priserne ned. Men det er en medvirkende årsag til, at vi trods alt ikke kommer højere op," siger Arne Lohmann.

Der er dog stor forskel på oliepriserne, om man regner i kroner eller i dollar.

"Den største stigning ligger bag os. Så målt i dollars vil vi ikke komme over niveauet fra fra 2008. Men målt i danske kroner ligger vi allerede nu over

niveauet fra 2008," siger Arne Lohmann.

Da oliepriserne målt i dollar toppede i 2008, svarede prisen for en tønde brent-olie til 671 kr. I midten af marts ramte den 715. kroner.

RITZAU FINANS

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs