Iran kan ikke få afsat sin olie

Iran opbevarer råolie på halvdelen af sin tankskibsflåde. Det tyder på, at EU's sanktioner over for Irans olieeksport allerede påvirker den. Det skriver analysevirksomheden Platou Markets.
AF LOUISE VOGDRUP-SCHMIDT

Halvdelen af kapaciteten af Irans nationale tankskibsselskab NITC (National Iranian Tanker Company) bliver brugt på at opbevare råolie. Det skriver Platou med henvisning til et telegram fra Reuters, der oplyser, at opbevaringen af råolie på tankskibe i Iran har fundet sted siden marts.

I fjerde kvartal 2011 var Irans råolieeksport på 2,1 mb/d (million tønder pr. dag), hvoraf 1,9 mb/d gik til OECD-landene i Europa, Japan, Korea, Kina og Indien. Den nyeste statistik på disse landes import viser, at importen kan være mere end halveret med et fald på import fra Iran på 1 mb/d, skriver Platou.

Efterspørgslen på den iranske olie er dermed faldet stort, siden nyhederne om EU´s beslutning om ikke at importere iransk olie eller forsikre transport af den. Med mindre et land som Kina vælger at købe en stor mængde råolie – formentlig med den stor rabat oven i købet – vil Iran blive nødsaget til at indskrænke olieproduktionen væsentligt, lyder Platous vurdering.

Indien vil fortsætte transport af iransk olie  

Europa skruer yderligere ned for iransk olie

Konstruktive Iran-drøftelser sænker oliepriser 

Iransk råolieeksport en tredjedel lavere i marts 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også