Politiet bekræfter efterforskning af muligt bedrageri i Stadil-rederi

Specialenheden NSK har åbnet en efterforskning af højtstående medarbejdere i rederiet. Thor Stadil afviser anklager.
”Det er vores opfattelse, at det er helt uberettiget," siger Thor Stadil om anmeldelsen. Han var formand i rederiet frem til, at det lukkede, og er desuden formand for familiekoncernen Thornico. | Foto: Skovdal Nordic
”Det er vores opfattelse, at det er helt uberettiget," siger Thor Stadil om anmeldelsen. Han var formand i rederiet frem til, at det lukkede, og er desuden formand for familiekoncernen Thornico. | Foto: Skovdal Nordic

Politiet bekræfter, at det har åbnet en efterforskning af muligt millionbedrageri begået i Stadil-familiens konkursramte rederi.

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) oplyser til ShippingWatch, at man har modtaget en anmeldelse og nu efterforsker sagen.

”Vi kan godt bekræfte, at sagen er under efterforskning i NSK,” lyder det i et kortfattet skriftligt svar fra politiet.

NSK har for nyligt erstattet bagmandspolitiet og bliver omtalt som en dansk pendant til forbundspolitiet i USA.

Den landsdækkende specialenhed har en underafdeling med speciale i økonomisk kriminalitet, der skal efterforske sagen.

Politiets bekræftelse kommer efter, at ShippingWatch onsdag kunne fortælle, at kurator på det nedlukkede Thorco Shipping har foretaget en anmeldelse om muligt bedrageri i rederiet.

Under behandlingen af konkursen har advokat Troels Tuxen fra firmaet Bech-Bruun modtaget materiale, som han mener understøtter, at højtstående medarbejdere har snydt en partner i udlandet.

Thorco var ejet af Stadil-familiens Thornico-koncern og satsede stort på at købe og langtidsleje skibe omkring finanskrisen i 2008.

I maj 2020 måtte rederiet dog dreje nøglen om efter flere år med store tab for både familien og dens samarbejdspartnere over hele verden.

Thor Stadil afviser beskyldninger

Den mulige svindel skulle være sket igennem 2019 og 2020 og løber foreløbigt op i ca. 850.000 dollar, hvilket svarer til omkring 5,8 mio. kr. 

Den er angiveligt begået ved, at overskuddet fra skibe i et delejet selskab i Singapore er blevet opgjort kunstigt lavt, hvorefter pengene er flyttet til selskaber uden for medejerens rækkevidde.

Udover risikoen for at blive sigtet og tiltalt for at have brudt loven, så risikerer de involverede på sigt også at blive ramt af erstatningskrav.

”Konkursboet må for nuværende afvente politiets nærmere undersøgelser, før end konkursboet tager stilling til, om og givet fald i hvilket omfang konkursboet kan forfølge krav overfor de personer, der har medvirket hertil,” skriver kurator i en ny orientering til kreditorerne i rederiet.

Thor Stadil, som var formand for rederiet, afviste onsdag overfor ShippingWatch, at der skulle være begået noget ulovligt.

Han kalder anmeldelsen for ”uberettiget” og beskylder kurator for at forsøge at fakturere så mange timer på bobehandlingen som muligt i strid med kreditorernes interesser. En påstand, kurator afviser.

Thor Stadil har desuden flere gange påpeget, at familien har tabt omkring én mia. kr. på shippingforretningen, og at den selv er blandt de største kreditorer i boet.

Rederidirektør gik fri

Politianmeldelsen er det seneste armlægning mellem kuratorerne og Stadil-familien ovenpå konkursen i rederiet.

Advokaterne har anlagt tre separate separate erstatningssager mod familien, dens koncern Thornico og et tidligere datterselskab til rederiet.

Det drejer sig bl.a. om et skattekrav på ca. 100 mio. kr. mod Thornico, som ejede rederiet, og et personligt krav på ca. 185 mio. kr. mod Christian Stadil, Thor Stadil og rederidirektør Thomas Mikkelsen.

Thor Stadil og direktøren er desuden blevet indstillet til konkurskarantæne.

Indtil videre er det dog lykkedes for den tidligere ledelse af trække sig sejrrigt ud af det første overståede opgør med kreditorernes advokater.

I sommer blev rederidirektør Thomas Mikkelsen frifundet på alle punkter i en sag, hvor kurator havde stævnet ham for en mio. kr. 

Ifølge afgørelsen, som blev truffet af tre juridiske dommere, havde direktøren gjort alt, hvad han kunne for at minimere tabene, da han lukkede ned for et datterselskab i rederiet op til konkursen for ca. 3,5 år siden.

Istedet blev konkursboet dømt til at betale sagens omkostninger.

Kurator er uenig med afgørelsen, men afviste at anke den på vegne af kreditorerne, da der ikke er penge i boet til at føre sagen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også