ShippingWatch

Nigeria vil retsforfølge danske soldater i piratsag

Nigerias udenrigsministerium kræver mulighed for at retsforfølge danske soldater, der var involveret i ildkamp mod formodede pirater i Guineabugten i november sidste år.

24. november 2021 kom soldater fra det danske skib ”Esbern Snare” i ildkamp med ni formodede nigerianske pirater. Fire blev skudt, en femte blev aldrig fundet. Fire overlevede. | Foto: Handout/Reuters/Ritzau Scanpix

Sagen mod den formodede nigerianske pirat finder i denne uge sted i Københavns Byret.

Imens blander Nigerias udenrigsministerium sig i sagen og kræver mulighed for at retsforfølge det danske flådepersonale, der var involveret i sagen.

Det oplyser Nicholas Ella, direktør for den juridiske afdeling i Nigerias udenrigsministerium, skriver Weekendavisen.

”Vi kræver, at Danmark løslader den tilbageværende nigerianer i dansk varetægt. Vi kræver en undskyldning fra Danmark til Nigeria for fregattens fremfærd. Desuden kræver vi, at det danske flådepersonel, der var involveret i drab på nigerianerne, bliver retsforfulgt,” siger Nicholas Ella ifølge Weekendavisen.

24. november 2021 kom det danske forsvar i ildkamp med ni formodede nigerianske pirater. Fire blev skudt og dræbt, en femte blev aldrig fundet. Fire overlevede.

Nicholas Ella siger, at det var ”direkte mord på mennesker på båden”, skriver Weekendavisen.

Den nigerianske diplomat siger til avisen, at den nigerianske flåde betvivler Danmarks udlægning af hændelsen.

Tiltalt formodet pirat fik ben amputeret

Ingen danskere kom til skade. Ifølge det danske forsvar blev skuddene affyret i selvforsvar.

En af de overlevende nigerianere er endt i Danmark, efter hans ben måtte amputeres. Som den eneste af fire formodede pirater, der for et år siden var i ildkamp med en helikopter fra den danske fregat ”Esbern Snare”, er han tiltalt.

Weekendavisen skriver, at Nigeria krævede den formodede pirat udleveret på et møde med det danske udenrigsministerium i maj. Ifølge Nicholas Ella fordi man fra nigeriansk side ønsker at få hans forklaring på, hvad der skete 24. november 2021.

Udenrigsministeriet oplyser til avisen, at ministeriet kender til Nigerias ønske om at få den formodede pirat udleveret. Ministeriet vil dog ikke dele oplysninger om samtaler mellem de to lande.

Etbenet formodet pirat: De sagde de ville give mig et ben

Tiltalt i pirat-sag: De begyndte bare at skyde på os

Pirateri vil fortsat være en risiko for handelsskibe påpeger ny sikkerhedsanalyse

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Maersk droppede sin stort anlagte blockchain platform, EU blev enig om en foreløbig aftale om at få shipping ind i sit kvotehandelssystem, og tankmarkedet gør sig klar til EU’s forbud mod russisk olie. Her er ugens vigtigste historier på ShippingWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs