ShippingWatch

Robert Uggla om krænkelser på Maersk-skibe: "Jeg skammer mig"

Kulturen i den maritime industri skal ændres, lyder det fra Maersks formand, Robert Mærsk Uggla, efter at rederiet er blevet sagsøgt af to kvinder, der anklager Maersk for manglende beskyttelse mod overgreb.

Foto: Tycho Gregers/Ritzau/Ritzau Scanpix

Det er skamfuldt, at seksuelle krænkelser har kunnet finde sted hos containerrederiet Maersk.

Sådan lyder det fra Maersks formand og adm. direktør i A.P. Møller Holding, Robert Mærsk Uggla, der kalder på en kulturforandring og mere gennemsigtighed.

Råb op. Og anmeld det altid

Robert Mærsk Uggla, formand Maersk

Reaktionen kommer, efter at to kvinder har sagsøgt Maersk ved en domstol i New York. De beskylder containerrederiet for ikke at beskytte dem, da de blev udsat for henholdsvis voldtægt og seksuelle krænkelser.

Maersk sagsøgt: ”Jeg vil have retfærdighed, men jeg vil også have forandring”

”Jeg skammer mig over at sige, at seksuelle overgreb, seksuel chikane, diskrimination og mobning forekommer i vores branche - og desværre også i vores eget selskab. Det skal ændres,” sagde Robert Mærsk Uggla under en tale til kandidater fra Massachusetts Maritime Academy i weekenden.

ShippingWatch kunne i sidste uge fortælle historien om Hope Hicks, der sidste år i et anonymt blogindlæg fortalte om, at hun som 19-årig skibskadet fra uddannelsen U.S Merchant Marine Academy blev voldtaget af en over 40 år ældre overordnet ombord på Maersk-skibet Alliance Fairfax.

Derfor appellerede Maersk-formanden til den kommende generation af kadetter om at råbe op, hvis de oplever eller ser problemer og dermed være med til at ændre kulturen.

”Enhver, der vender det blinde øje eller døve øre til problemet, bliver en del af problemet. Så jeg beder jer (...) om at have modet og integriteten til at blive synlige allierede for dem, der er i fare. Og for at blive en del af den nødvendige kulturelle forandring,” sagde Robert Mærsk Uggla.

”Råb op. Og anmeld det altid,” lød det videre.

ShippingWatch har via A.P. Møller Holding forsøgt at få et interview med Robert Mærsk Uggla, som dog ikke har yderligere kommentarer.

”Helt forfærdeligt”

I sidste uge blev Maersk ramt af et antal sager om seksuelle krænkelser, og rederiet er ”dybt berørt over de sager, som er kommet frem”, lød det fra selskabet til ShippingWatch.

Over for Financial Times lagde CEO Søren Skou heller ikke skjul på, at beretninger om voldtægt ombord på et af Maersks skibe har ført til nye politikker i rederiet. Blandt andet skal der er altid være mere end én kvinde pr. skib, ligesom kaptajner og maskinchefer skal have passende uddannelser.

”At forestille sig, at det (krænkelser, red.) kan ske på et af vores skibe er, helt forfærdeligt,” sagde Søren Skou til avisen.

Anerkender problem

Over for DR stod en 31-årig skibskok hos Maersk, der har modtaget adskillige sms-beskeder fra sin kaptajn, for nyligt frem med sin historie.

I samme ombæring erkendte Maersks flådechef, Palle Laursen, at Maersks håndtering af krænkelsessager ikke har været god nok.

”Jeg vil ikke komme med et konkret tal (for antallet af sager om krænkende adfærd, red.), men det er nok til, at vi anerkender, at vi har et problem,” sagde Palle Laursen til DR.

ShippingWatch har forsøgt at få et interview med Maersk.

Krænkelser på Maersk-skib efterforskes som kriminalsag

Maersk sagsøgt: ”Jeg vil have retfærdighed, men jeg vil også have forandring”

Mere fra ShippingWatch

Höegh Autoliners går med i klimakoalition

Det norske bilrederi Höegh Autoliners indtræder i klima-alliancen First Movers Coalition, der også tæller Maersk, som ”frontløbere på bæredygtighedsområdet i deres sektor”.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs