ShippingWatch

USA og EU i åben handelskrig

Forhandlinger med EU om at undgå straftold har ikke været tilfredsstillende, siger USA's handelsminister Willbur Ross. EU har svaret igen prompte. Danske Rederier ærgrer sig.

Foto: Ritzau Scanpix/AP/Evan Vucci

Opdateret 1. juni 2018 med kommentarer fra EU.

USA indfører fra 1. juni straftold på stål og aluminium fra EU, Canada og Mexico, oplyser den amerikanske handelsminister, Wilbur Ross, på et pressemøde.

Ross siger, at forhandlinger med EU ikke har medført resultater, som er tilfredsstillende for den amerikanske regering.

EU ventes hurtigt at svare igen med straftold over for udvalgte amerikanske varer.

Kort efter Wilbur Ross' besked, svarede EU igen.

"Det er ikke den måde, vi laver forretninger på, og bestemt ikke med langvarige partnere, venner og allierede. Nu, hvor vi har klarhed, vil EU's svar blive proportionelt og i overensstemmelse med WTO's regler," udtalte handelskommissær Cecilia Malmström ifølge Finans umiddelbart efter.

EU er klar til med det samme at lave modsvar til sanktionerne.

"USA giver os nu ingen anden mulighed end at forfølge en sag om at afklare det her gennem WTO samt at indføre yderligere afgifter på en række importvarer fra USA," siger EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker i en email til Bloomberg.

"Vi vil forsvare EU’s interesser i fuld overensstemmelse med international handelslovgivning," tilføjer han.

Nedtoning

Brancheforeningen Danske Rederier, som blandt andet repræsenterer store tørlastrederierne som Norden og J. Lauritzen, nedtoner dog den umiddelbare effekt af den nye told.

På den korte bane er dagens udmelding fra Trump dog ikke dramatisk for rederierne, for samlet set står USA's import af stål  og aluminium for mindre end én procent af tørlastmarkedet.

Jacob K. Clasen, direktør for erhvervspolitik og analyse, Danske Rederier

"Det er dårligt nyt for den internationale handel, som danske rederier lever af, fordi det er endnu et skridt mod en destruktiv handelskrig. På den korte bane er dagens udmelding fra Trump dog ikke dramatisk for rederierne, for samlet set står USA's import af stål  og aluminium for mindre end én procent af tørlastmarkedet," siger direktør Jacob K. Clasen til ShippingWatch.

USA havde varslet straftold på stål og aluminium over for EU, Canada og Mexico fra 1. maj. Men Trump besluttede at udsætte det i en måned for at få flere handelsindrømmelser fra nogle af USA's allervigtigste handelspartnere.

Canada og Mexico er midt i følsomme forhandlinger med USA om at revidere handelsaftalen Nafta. Trump hævder, at Nafta har kostet flere millioner amerikanske arbejdspladser.

De forhandlinger "tager længere tid, end vi havde håbet", siger Ross ifølge AFP.

Europæiske og amerikanske kommentatorer er forundret over, at Trump så hårdt angriber USA's nærmeste allierede med trusler om straftold. Det kan få alliancefællesskabet mellem USA og Europa til at erodere, lyder det.

USA annoncerer snart told på stål og aluminium fra EU

USA fastholder handelstrusler mod Kina

EU vil presse USA for at undgå told 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs