ShippingWatch

Orkanen Harvey lukker USA's næststørste havn

Ødelæggelserne efter orkanen Harvey betyder, at USA's næststørste havn i Houston er blevet lukket. Flere raffinaderier er også lukket ned som følge af den tropiske storm, der gik i land fredag. "Regn og endnu mere regn," siger VP Steen Pedersen, Biehl & Co, til ShippingWatch.

Foto: /ritzau/David J. Phillip

Orkanen Harvey, som ramte den amerikanske stat Texas over weekenden, har lammet to af USA's største havne og ført til lukninger i den amerikanske olieindustri, skriver en række medier.

Ødelæggelserne efter orkanen har især ramt millionbyen Houston, hvor flere har mistet livet i de massive oversvømmelser. Det har samtidig været nødvendigt at lukke byens havn, som er USA's anden største.

Foruden havnen i Houston er landets sjette største havn, Corpus Christi, også lukket, skriver Bloomberg News på baggrund af oplysninger fra de amerikanske myndigheder.

Harvey er den værste storm, som har ramt USA, siden 2004. Den gik i land fredag og har siden skabt enorme ødelæggelser i Texas, hvor redningsfolk og frivillige nu kæmper for at hjælpe de mange mennesker, som er kommet til skade eller er blevet tvunget til at forlade deres hjem.

Ifølge Steen Pedersen, der er VP i Biehl & Co, og samtidig formand for Danish American Chamber of Commerce Southwest, kan det værste være ovre, da stormen ser ud til at dreje væk fra Houston. Sådan ser det i alt fald ud mandag formiddag Houston-tid, hvilket er sidst på eftermiddagen i Danmark.

"Vi får regn og endnu mere regn, og lige nu er det som om, byen står stille. Prioriteten lige nu er en anden end at få folk på arbejde. Men som tingene ser ud lige nu, drejer stormen mere mod Louisiana, som kan tyde på, at det værste måske er ovre," siger han til ShippingWatch.

Han fortæller samtidig, at havnen har været lukket siden torsdag for indgående trafik og fredag for udgående, men at der stadig ligger en 12-15 skibe i den vigtige havn.

Alle danskere har det efter omstændighederne godt.

"Vi er blevet gode til at forberede os på det," lyder det fra Steen Pedersen.

Det ventes desuden, at den voldsomme regn vil fortsætte i flere dage og dermed kun forværre den høje vandstand, der på nogle af hovedvejene har været på fire meter.

Forstyrrer olieproduktion

Mens orkanen har lukket flere havne, har den også ført til lukningen af raffinaderier og forstyrret olieproduktionen. Ifølge Bloomberg er omkring 10 pct. af raffinaderikapaciteten i USA nu sat i bero.

"Det er for tidligt at sige, hvordan Harvey vil påvirke shipping, men med lukningen af flere store raffinaderier, den regionale produktion af råolie og alle områdets store havne, vil det helt sikkert kunne mærkes materielt," siger JP Morgans shippinganalytiker Noah R. Parquette.

Indtil videre har olieprisen holdt sig i ro, mens det endnu er for tidligt at sige, hvordan raterne for transport af raffinerede olieprodukter vil blive påvirket, skriver analysehuset Clarksons Platou.

Branchemediet Seatrade Maritime citerer analysehuset Fearnley's for, at flere laster af LPG er blevet aflyst på grund af orkanen.

Ifølge Berlingske er boreskibet Maersk Viking, der har kostet 3,6 milliarder kr., blevet tvunget til at stoppe operationen, mens Maersk Lines containerskibe har måttet opgive at fragte last ind og ud af USAs næsttravleste havn i Houston.

"Vi følger situationen nøje, og i lyset af den forværrede situation vurderer vi mulighederne for vores kommende planlagte skibsanløb. Så snart vi har truffet beslutninger, vil vi udsende opdateret information til vores kunder. Der er voksende bekymring for ikke alene havnen og terminalens infrastruktur men også for muligheden for at kunne sejle til og fra havnen," skriver Maersk i en udtalelse til avisen.

Orkan rammer hårdt i USA's oliehjerte

Olieprisen ser ud til at holde sig under 60 dollars længe

Oliemarkedet fægter i blinde

 

Forsiden lige nu

Sirius-sag kan trække ud i årevis: "Det er komplekst"

Tre uger efter det sidste retsmøde venter Sirius Shipping fortsat på en afgørelse i sagen om brud på udlændingeloven. Der kan dog gå flere år, før sagen bliver afgjort, hvis den ender med at blive sendt videre til EU-Domstolen.

Her er ugens vigtigste historier på ShippingWatch

Ugen på ShippingWatch bød på flere Maersk-overskifter med kapitalmarkedsdag og nye oplysninger om Hamburg Süd. Samtidig præsenterede J. Lauritzen regnskab, mens erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) kom med en markant kritik af sydkoreansk statsstøtte.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere