ShippingWatch

Orkan rammer hårdt i USA's oliehjerte

Olieprisen har mandag morgen ramt det højeste niveau i to år, efter at orkanen Harvey har ført til, at raffinaderier i USA har lukket ned for produktionen. Ifølge vejrudsigten er der ingen bedring i vente i de kommende dage.

Foto: Port of Houston Authority

De store mængder regn, som de seneste dage er væltet ned over Texas, har forårsaget de største oversvømmelser i storbyen Houstons historie, og ifølge vejudsigten er der ingen bedring i udsigt de kommende dage.

Siden orkanen Harvey gik i land op til weekenden og efterfølgende blev nedgraderet til en tropisk storm, er der flere steder i Houston, USA's fjerdestørste by, faldet næsten 80 cm. regn.

"Det, vi ser nu, er den største oversvømmelseskatastrofe i Houstons historie. Vi har set regnmængder uden sidestykke," siger Steve Bowen, chefmeteorolog ved forsikringsselskabet Aon Benfield, til Reuters.

I flere af byens gader står vandet meterhøjt. Avisen Houston Chronicle skriver, at de fleste skoler i området har aflyst al undervisning den kommende uge.

Indsatte i tre fængsler er evakueret som følge af vandmasserne, og myndighederne opfordrer folk til ikke at forlade deres hjem,

Opfordringen gælder også for beboere i huse, hvor der er trængt vand ind, fordi mange veje er ufremkommelige. Byens 2,3 mio. indbyggere rådes i stedet til om nødvendigt at klatre op på hustage.

Orkanen Harvey.jpg
Orkanen Harvey ramte Houston 27. august 2017.

Redningsmandskab havde sent søndag bragt over 2000 personer i sikkerhed. Blandt andet ved hjælp af motorbåde.

To af Houstons lufthavne aflyste alle kommercielle flyvninger søndag, og en talsmand for havnen i Houston oplyste sent søndag, at alle faciliteter vil være lukkede mandag.

Stormen er den mest voldsomme, der har ramt USA siden orkanen Katrina i 2005.

Centrum for USA's olieindustri

Og uvejret ventes at få store økonomiske konsekvenser. Harvey er ramt ned i hjertet af den amerikanske olie- og gasindustri. Adskillige raffinaderier er blevet tvunget til at lukke, og mange offshoreplatforme er blevet evakueret.

"Skaderne kan blive lige så store som efter Katrina, når man tager mængden af nedbør i betragtning," siger Loretta Worters fra The Insurance Information Institute til Reuters.

Katrina oversvømmede store dele af Louisiana og Mississippi. Fra en national katastrofefond blev der bagefter udbetalt 15 mia. dollar alene til at dække de skader, som oversvømmelserne havde forårsaget.

Orkanen Katrina er ifølge Reuters den hidtil dyreste naturkatastrofe i USA's historie.

Harvey bliver også sammenlignet med en tropisk storm, der i 2001 sendte over en meter regn ned over Texas, oversvømmede 70.000 hjem og forårsagede skader for ni milliarder dollar.

De fleste forsikringsselskaber i USA dækker ikke skader på private ejendomme som følge af oversvømmelser. Derimod er der dækning for skader fra vindstød, skriver Reuters.

Oliemarkedet ramte tidligt mandag et toårigt højdepunkt som følge af orkanen.

Texas er hjemsted for en raffineringskapacitet pr. dag på 5,6 mio. tønder, mens Louisiana står for 3,3 mio. tønder. En raffineringskapacitet på omkring 2 mio. tønder pr. dag vurderes at være taget ud som følge af stormen.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen 52,55 dollar mod 52,15 dollar fredag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 47,70 dollar mod 47,55 dollar fredag eftermiddag.

Kontrakterne begynder at blive længere for Maersk Supply

DOF ser lysere på fremtiden trods tilbagegang

Den sidste olie er den første sejr for Maersks nye formand

Forsiden lige nu

Sirius-sag kan trække ud i årevis: "Det er komplekst"

Tre uger efter det sidste retsmøde venter Sirius Shipping fortsat på en afgørelse i sagen om brud på udlændingeloven. Der kan dog gå flere år, før sagen bliver afgjort, hvis den ender med at blive sendt videre til EU-Domstolen.

Her er ugens vigtigste historier på ShippingWatch

Ugen på ShippingWatch bød på flere Maersk-overskifter med kapitalmarkedsdag og nye oplysninger om Hamburg Süd. Samtidig præsenterede J. Lauritzen regnskab, mens erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) kom med en markant kritik af sydkoreansk statsstøtte.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere