Iransk flåde hævder at have bordet amerikansk tankskib

Kontakt til olietanker ud for Oman afbrudt. Iransk medie siger, at amerikansk olietanker er blevet bordet af Iran.
Olietankeren har tidligere været midtpunkt i en strid mellem Iran og USA. Briterne er lige nu til stede i farvandet med et krigsskib. | Foto: Lphot Chris Sellars/Reuters/Ritzau Scanpix
Olietankeren har tidligere været midtpunkt i en strid mellem Iran og USA. Briterne er lige nu til stede i farvandet med et krigsskib. | Foto: Lphot Chris Sellars/Reuters/Ritzau Scanpix
Af Ritzau/Reuters

Olietankeren ”St. Nicolas” er torsdag blevet bordet af flere personer i uniform ud for det nordlige Oman, og det har tilsyneladende sat kurs mod Iran.

Det iranske nyhedsbureau Tasnim skriver, at den amerikanske olietanker er blevet opbragt af Iran efter ordre fra landets justitsmyndigheder.

Det er den iranske flåde, der har taget kontrol over skibet ud for Oman. Det meddeler Irans flåde ifølge AFP.

Den var den britiske organisation for maritime operationer (UKMTO) og sikkerhedsfirmaet Ambrey som tidligere torsdag kunne fortælle, at skibet var blevet bordet

Olietankerens AIS-trackingsystem er blevet afbrudt på et tidspunkt, hvor det havde kurs mod den iranske havneby Bandar-e-Jask. Skibet sejler under Marshalløernes flag.

Olietankeren har tidligere været midtpunkt i en strid mellem Iran og USA.

Sidste år blev skibet tilbageholdt af USA for at bryde sanktioner mod Iran ved at sende smuglergods i form af olie til Kina. Skibet sejlede dengang under navnet ”Suez Rajan”.

Ifølge UKMTO blev skibet bordet torsdag morgen i Omanbugten af fire-fem maskerede personer i sorte uniformer.

Det skete lidt over 90 kilometer fra havnebyen Sohar i Oman ved indsejlingen til Den Persiske Bugt.

UKMTO meddelte tidligere, at det ikke var i stand til at komme i kontakt med ”St. Nicolas”.

Skibet var læsset med 145.000 ton olie fra Basra i Irak. Det havde kurs mod Aliaga i det vestlige Tyrkiet med gennemsejling i Suezkanalen. Det oplyser skibets operatør Empire Navigation, som ikke længere har kontakt med skibet.

I de seneste uger har der et andet sted i regionen været angreb på skibsfarten.

Det er sket ved ind- og udsejlingen ved Det Røde Hav, hvor houthi-oprørere i Yemen, der støttes af Iran, har angrebet store fragtskibe med raketter og i enkelte tilfælde har bordet fartøjer.

Det har blandt andet fået det danske rederi Mærsk til at omdirigere sine skibe efter at være blevet angrebet.

I stedet for at søge gennem Suezkanalen i Egypten sendes skibene fra Mærsk på en længere omvej via Kap det Gode Håb i Sydafrika.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også