ShippingWatch

Stort hop i rater på Asien-Europa

Efter tre uger på stribe med tunge fald i fragtraterne på de store ruter mellem Asien og Europa kunne containerrederierne i sidste uge konstatere fremgang i fragtpriserne.

Ifølge data fra Shanghai Shipping Exchange steg raterne på Asien/Europa-ruterne således med 26 pct. - eller 122 dollar per tyvefodscontainer (teu) - til 591 dollar per teu.

Samlet steg rateindekset Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), hvori Asien/Europa-ruterne vejer 20 pct., med 2,3 pct. i sidste uge mod et fald på knap 10 pct. ugen før.

Hos A.P. Møller-Mærsk, der driver containerrederiet Maersk Line, anerkender man, at priserne fortsat er historisk lave, og selskabet har også gennem en længere periode forsøgt at hæve raterne.

Fra september vil selskabet forsøge at løfte priserne med 1000 dollar per tyvefodscontainer (teu) på Asien/Europa, mens priserne til Middelhavet vil blive hævet med 1250 dollar. Der er dog ingen udsigter til, at Mærsk kan få hævet raterne for de lange kontrakter lige foreløbigt.

"Der er ikke nogle forhandlinger om lange kontrakter lige i øjeblikket. De er lukket for i år, og så skal de sidst på året i år og til maj næste år tages op til revurdering," sagde Maersk-topchef Nils Smedegaard Andersen på en telekonference efter koncernens aflæggelse af regnskabet for andet kvartal.

Tiltrængt rateløft

Hos Handelsbanken ser man positivt på de løftede rater og venter flere stigninger i denne uge, hvor de varslede ratestigninger fra blandt andre Maersk Line træder i kraft.

"Fremgangen kunne tyde på, at flere af rederiernes kunder har ønsket af få fragtet deres varer, før den varslede ratestigning på 1000 dollar per teu træder i kraft i denne uge. Det har således øget volumenerne og dermed også raterne beskedent," skriver banken i en kommentar mandag.

"På nuværende tidspunkt sejler størstedelen af rederierne med underskud, hvorfor en ratestigning er kærkommen. Vi vurderer derfor også, at der vil være en stor disciplin blandt rederierne i forhold til at sikre, at ratestigningen bliver succesfuldt lanceret," fortsætter Handelsbanken, der fastholder anbefalingen "køb" af Maersk og kursmålet 15.500 kr.

Maersks B-aktie er uændret i 11.350 kr. efter knap en halv times handel mandag.

Nyt ratefald på Asien-Europa 

Hapag-Lloyd: Voldsomt dyk i efterspørgsel sendte rater til bunds

Ny bølge af kæmpeskibe presser containerredere frem til 2018 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs