Danske Bank tjener for få penge til Maersk

Danske Bank kunne formentlig ikke i en overskuelig fremtid leve op til det afkastkrav, som Maersk har sat for den samlede forretning.
-
-
AF DAVID BENTOW, FINANSWATCH

Der er ikke tvivl om, at familien bag A.P. Møller-Mærsk har følelser for Danske Bank. Men banken kan ganske enkelt ikke inden for en overskuelig fremtid leve op til de afkastkrav, som Danmarks største virksomhed har sat for sin forretning.

Det viser beregninger foretaget af FinansWatch. Og det er formentlig en betydelig del af forklaringen på, at familiens, eller teknisk set A.P. Møller Fondens, holdingselskab nu køber hovedparten af Danske Bank-aktierne. Det er en øvelse, der gør ondt på A.P. Møller-Mærsk, men mere om det senere.

En nærliggende forklaring på A.P. Møller-Mærsks ønske om at sælge Danske Bank aktierne er, at de i de senere år, og formentlig også i den overskuelige fremtid, er et økonomisk anker, som rederigruppen har slæbt på i snart flere år.

Problemet har været, at Danske Bank ganske enkelt har givet et elendigt afkast. Og der er ikke umiddelbart noget, der tyder på, at banken vil kunne leve op til rederigruppens finansielle mål.

Målet er meget enkelt. A.P. Møller-Mærsk vil levere et afkast på sin investerede kapital, eller ROIC, på mindst 10 pct. Det lykkedes fint nok for 2014, hvor der blev leveret en ROIC på 11,2 pct.

Ejer mere end 20 pct.

ROIC er et meget vigtigt nøgletal for investorer, og dermed også for A.P. Møller-Mærsk, og er især relevant for kapitalintensive virksomheder. For at forstå, hvorfor bankaktierne er et problem, skal man først forstå lidt regnskabsteknik.

A.P. Møller-Mærsk A/S ejer lige over 20 pct. af Danske Bank. Derfor er banken regnskabsmæssigt en såkaldt associeret virksomhed. Det betyder normalt, at aktier bogføres til den indre værdi, og ikke til børskursen, og at man i stedet for at bogføre et udbytte bogføre sin forholdsmæssige andel af den associerede virksomheds overskud.

For A.P. Møller-Mærsk betyder det, at man, i hele træskolængder, bogfører Danske Bank-aktierne til den indre værdi, og også har bogført 20,02 pct. af bankens overskud, svarende til ejerandelen.

A.P. Møller-Mærsk oplyser til FinansWatch, at Danske Bank-aktierne er bogført til 5,01 mia. dollar, eller knap 30,7 mia. kr. I 2014 tjente Danske Bank godt 3,8 mia. kr., og en femtedel af det er 770 mio. kr.

Det betyder, at A.P. Møller-Mærsk for 2014 fik et afkast på 770 mio. kr. af en investering på 30,7 mia. kr., svarende til en ROIC på blot 2,5 pct. Det betyder, at andre dele af gruppen har været nødt til at løbe betydeligt hurtigere for at skabe et samlet ROIC på 11,2 pct.

Det gør ondt. For Danske Bank-aktierne fylder nemlig rigtigt meget i A.P. Møller-Mærsks regnskab. Faktisk udgør de 10 pct. af den samlede investerede kapital, ifølge A.P. Møller-Mærsk selv.

Når ikke målet foreløbig

Og intet tyder på, at Danske Bank foreløbig kommer til at tjene penge nok til at kunne levere en ROIC på mindst 10 pct. For indeværende år regner banken med at tjene mindst 14 mia. kr. Det lyder af meget, men det får stadig ikke regnestykket på Esplanaden til at gå op.

For 20,02 pct. af 14 mia. kr. er 2,8 mia. kr. Og med en værdi af aktierne på 30,7 mia. kr. giver det en ROIC på 9,1 pct., og dermed vil Danske Bank fortsat trække A.P. Møller gruppens samlede ROIC ned.

I virkeligheden ser regnestykket oven i købet værre ud. For Danske Bank har som mål at udbetale 40 pct. af det årlige overskud i udbytte, men kun "så snart det er forsvarligt". Og den del af overskuddet der ikke udbetales, vil blive lagt på egenkapitalen, og dermed øge værdien af A.P. Møller-Mærsks bankaktier. Med et overskud på 14 mia. kr. og et udbytte på 35 pct. for 2015 vil Esplanaden, alt andet lige, få en ROIC på omkring 8,6 pct.

Derfor giver det rigtigt god mening for A.P. Møller-Mærsk at skille sig af med bankaktierne. Hertil kommer naturligvis, at det ikke er åbenlyst, hvorfor man også skal have medejerskab af en bank, fordi man ønsker at investere i A.P. Møller-Mærsk.

For at Danske Bank skal kunne leve op til A.P. Møller-gruppens overordnede ROIC krav skal Danske Bank, med et udbytte på 40 pct. af overskuddet, i indeværende år levere en bundlinje på omkring 16,2 mia. kr., eller ca. 16 pct. mere end banken selv forventer i år.

Smedegaard: Ikke flere frasalg i denne størrelse 

Ane Uggla: Derfor skulle Danske Bank-aktierne skifte hænder 

Maersk sælger alle sine aktier i Danske Bank 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også