ShippingWatch

Rusland idømt millionbøde efter olieprotester

En international domstol har afgjort, at Rusland skal betale 40,5 mio. kr. i en sag, som udløber af Ruslands fængsling af 30 aktivister fra Greenpeace i 2013. Aktivister protesterede mod olieboringer nær Arktis, da russiske specialstyrker borede deres skib.

Foto: /ritzau/AP/Will Rose

Rusland er blevet dømt til at betale et større millionbeløb i en sag, der udløber af et voldsomt sammenstød mellem de russiske myndigheder og miljøaktivister for flere år siden.

I september 2013 protesterede aktivister fra Greenpeace mod Ruslands olieboringer i Petorjahavet. Det skete ombord på skibet Arctic Sunrise, som er ejet af Greenpeace og sejler under hollandsk flag.

I forbindelse med protesterne borede russiske specialstyrker skibet og fængslede efterfølgende de 30 besætningsmedlemmer i to måneder, herunder danske Anne Mie Roer Jensen.

arcticsunrise.jpg

Aktivisterne blev frigivet i december 2013 efter at have været fængslet i Skt. Petersborg i to måneder. Foto: /ritzau/AP/Dmitri Sharomov.

Siden da har Holland ført en sag mod Rusland ved den internationale voldgiftsret i Wien, som tirsdag har afgjort, at Rusland skal betale 40,5 mio. kr. til den hollandske stat. Det skriver Greenpeace i en meddelelse.

Retten har blandt andet fundet, at Rusland har krænket Hollands territorium ved at gå ombord på skibet, mens landet også har forbrugt sig mod den internationale søret.

Pengene skal blandt andet gå til at betale for reparationerne af Arctic Sunrise, som blev tilbageholdt i ni måneder. Greenpeace oplyser, at skibet lige nu er på vej til arktisk farvand for at protestere mod norske olieboringer.

Russerne frigiver Greenpeace-skib

Aktivister border russisk olieplatform i Arktis

Forsiden lige nu

Sirius-sag kan trække ud i årevis: "Det er komplekst"

Tre uger efter det sidste retsmøde venter Sirius Shipping fortsat på en afgørelse i sagen om brud på udlændingeloven. Der kan dog gå flere år, før sagen bliver afgjort, hvis den ender med at blive sendt videre til EU-Domstolen.

Her er ugens vigtigste historier på ShippingWatch

Ugen på ShippingWatch bød på flere Maersk-overskifter med kapitalmarkedsdag og nye oplysninger om Hamburg Süd. Samtidig præsenterede J. Lauritzen regnskab, mens erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) kom med en markant kritik af sydkoreansk statsstøtte.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere