ShippingWatch

Aktivister border russisk olieplatform i Arktis

Aktivister bordede onsdag morgen en olieplatform i russisk Arktis. Målet er ifølge Greenpeace at stoppe den første produktion af olie i det Arktiske Ocean, hvor Gazprom ignorerer risikoen for olieudslip, der kan gøre uoprettelig skade på det skrøbelige miljø, oplyser organisationen.

Greenpeace-aktivister bordede onsdag morgen en olieplatform i den arktiske del af Rusland. Ifølge organisationen for at stoppe Gazprom i at blive det første selskab, der producerer olie i de isfyldte vande i Arktis. Det vil nemlig ske lige op ad tre beskyttede naturreservater med isbjørne, hvalrosser og sjældne havfugle, oplyser Greenpeace.

De to aktivister er nu arresteret. En af dem er Sini Saarela fra Finland, der for et år siden også udførte en aktion mod platformen sammen med Greenpeaces internationale generalsekretær Kumi Naidoo. Kort før aktionen sagde hun:

“Sidste år stoppede vi operationen på Prirazlomnaya i fem dage. Nu er vi tilbage for at forhindre Gazprom i at pumpe olien op. Det er en kamp, der vil være med til at definere vores generation og den tid, vi lever i – vil vi tillade, at selskaber ødelægger Arktis for at få mere af den olie, der ødelægger klimaet, eller vil vi trække en streg i isen og sige ’hertil og ikke længere’?”.

EU's grønne vil stoppe olieboringer i Grønland 

Greenpeace-skibet Arctic Sunrise er tæt på boreplatformen for at støtte aktivisterne og for at holde øje med de russiske myndigheder. Skibet tiltrak verdens opmærksomhed for knap en måned siden, da Rusland nægtede det adgang til Nordøstpassagen for at protestere mod olieboringer. Arctic Sunrise fortsatte dog, da det lever op til alle standarder, hvorefter de russiske kystvagter truede med at åbne ild.

”Gazprom er berygtet for sine mange olieudslip på land i Rusland, og nu vil man give sig i kast med nogle af de mest risikable olieoperationer i verden. Det russiske selskab har ingen erfaring med at arbejde i Arktis, og mens den russiske stat vender det blinde øje til Gazproms mangel på respekt for medarbejdere og miljø, så er det desværre kun et spørgsmål om tid, før katastrofen sker,” siger Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace.

Hård kritik af Danmarks indsats på Grønland 

Greenpeace laver whistleblower-ordning til olieindustrien 

ABB: Olieefterforskning ved Arktis er ekstremt krævende 

Oliegigant: Drop det sorte guld i Arktis 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs