Hård kritik af Danmarks indsats på Grønland

Statsrevisorerne rejser i en ny rapport stor kritik af det danske sikkerhedsberedskab og sikring af havmiljø i Arktis og på Grønland, som i stigende grad udfordres af den øgede sejlads.

Der er ikke ros til de danske myndigheders indsats i arktiske farvande og ud for Grønland, når det kommer til sikkerhedsberedskab og ikke mindst sikring af havmiljøet. Tværtimod rejser Statsrevisorerne i en ny rapport hård kritik af myndighedernes håndtering af området, hvor Danmark i kraft af rigsfællesskabet har ansvaret for at løse opgaver vedrørende efterforskning, redning, sikkerhedssejlads og havmiljø:

"Statsrevisorerne finder det foruroligende, at Danmarks indsats ikke i alle tilfælde er tilpasset de ændrede risici for mennesker og miljø, som følger af den øgede sejlads i de grønlandske farvande," skriver de i rapporten.

EU's grønne vil stoppe olieboringer i Grønland 

Justitsministeriet og Forsvarsministeriet har ansvaret for rednings- og beredskabsindsatsen, og der er ifølge statsrevisorerne behov for at styrke koordineringen af området og ikke mindst skabe en klarere ansvarsfordeling mellem de to ministerier. Forsvarsministeriet har desuden ansvaret for at overvåge havmiljøet og sikre, at lovgivningen i Grønland bliver håndhævet.

Utilstrækkelig indsats

Og det har været "utilstrækkeligt", konkluderer rapporten. Her kritiserer Statsrevisorerne eksempelvis, at forsvaret ikke har kontrolleret, hvorvidt regler i havmiljøanordningen, der trådte i kraft i 2004, er blevet overholdt - f.eks. med forebyggende kontrol med, om skibe overholder reglerne for transport med forurenende stoffer. Desuden har Forsvaret ikke vurderet risikoen for forurening af havmiljøet i rigsfællesskabets dele af Arktis, mens personale og udstyr til at varetage opgaverne heller ikke er tiltrækkelige.

Derfor opfordrer Statsrevisorerne myndighederne til:

- at styrke de forebyggende indsatser.

- at Forsvaret sikrer, at det udstyr, der er placeret i Danmark, og som skal anvendes i Arktis til eftersøgning og redning og til bekæmpelse af forurening af havmiljøet, er egnet til arktiske forhold.

De ansvarlige ministre har nu fire måneder til at vende tilbage til Statsrevisorerne.

Læs hele beretningen her

Isen i Arktis smeltede rekordhurtigt i 2012 

Avis: Grønland ikke rustet til oliekatastrofe 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også