ShippingWatch

Hård kritik af Danmarks indsats på Grønland

Statsrevisorerne rejser i en ny rapport stor kritik af det danske sikkerhedsberedskab og sikring af havmiljø i Arktis og på Grønland, som i stigende grad udfordres af den øgede sejlads.

Der er ikke ros til de danske myndigheders indsats i arktiske farvande og ud for Grønland, når det kommer til sikkerhedsberedskab og ikke mindst sikring af havmiljøet. Tværtimod rejser Statsrevisorerne i en ny rapport hård kritik af myndighedernes håndtering af området, hvor Danmark i kraft af rigsfællesskabet har ansvaret for at løse opgaver vedrørende efterforskning, redning, sikkerhedssejlads og havmiljø:

"Statsrevisorerne finder det foruroligende, at Danmarks indsats ikke i alle tilfælde er tilpasset de ændrede risici for mennesker og miljø, som følger af den øgede sejlads i de grønlandske farvande," skriver de i rapporten.

EU's grønne vil stoppe olieboringer i Grønland 

Justitsministeriet og Forsvarsministeriet har ansvaret for rednings- og beredskabsindsatsen, og der er ifølge statsrevisorerne behov for at styrke koordineringen af området og ikke mindst skabe en klarere ansvarsfordeling mellem de to ministerier. Forsvarsministeriet har desuden ansvaret for at overvåge havmiljøet og sikre, at lovgivningen i Grønland bliver håndhævet.

Utilstrækkelig indsats

Og det har været "utilstrækkeligt", konkluderer rapporten. Her kritiserer Statsrevisorerne eksempelvis, at forsvaret ikke har kontrolleret, hvorvidt regler i havmiljøanordningen, der trådte i kraft i 2004, er blevet overholdt - f.eks. med forebyggende kontrol med, om skibe overholder reglerne for transport med forurenende stoffer. Desuden har Forsvaret ikke vurderet risikoen for forurening af havmiljøet i rigsfællesskabets dele af Arktis, mens personale og udstyr til at varetage opgaverne heller ikke er tiltrækkelige.

Derfor opfordrer Statsrevisorerne myndighederne til:

- at styrke de forebyggende indsatser.

- at Forsvaret sikrer, at det udstyr, der er placeret i Danmark, og som skal anvendes i Arktis til eftersøgning og redning og til bekæmpelse af forurening af havmiljøet, er egnet til arktiske forhold.

De ansvarlige ministre har nu fire måneder til at vende tilbage til Statsrevisorerne.

Læs hele beretningen her

Isen i Arktis smeltede rekordhurtigt i 2012 

Avis: Grønland ikke rustet til oliekatastrofe 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Rederier er usikre på de kommende CII-regler for skibes CO2-udledninger. Ammoniak kan blive vigtigt brændstof, men kræver enorm produktion. Nye EU-sanktioner mod Rusland kan omgås, siger advokat. Og Norden undgår straf i sag om falske logbøger.

Carsten Mortensens Dee4 Capital sælger ud igen

Dee4 Capital Partners med tidligere Norden- og BW Group-topchef Carsten Mortensen sælger endnu et tankskib - denne gang til græsk skibsreder og lander millionfortjeneste, viser tal i VesselsValue.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs