ShippingWatch

Danske Bank: Opec-aftale bliver nok forlænget til 2018

Aftalen om at holde olieproduktionen nede bliver formentlig forlænget, vurderer Danske Bank, inden landene mødes i næste uge. Noget tyder dog på, at der er stigende skepsis overfor Opec's tiltag, skriver Wall Street Journal.

Foto: Nabil al-Jurani/AP/Polfoto/Arkiv

Den nuværende aftale om at holde olieproduktionen nede bliver formentlig forlænget, når de olieproducerende lande mødes i næste uge.

Brent-olien må forventes at blive handlet tæt på det øjeblikkelige niveau, som er mellem 50 og 54 dollar pr. tønde.

Danske Bank om en forlængelse af aftalen
Sådan lyder vurderingen fra Danske Bank ifølge mediet EconoTimes, som henviser til en analyse fra banken, der særligt bider mærke i de seneste kommentarer fra nogle af de største lande i aftalen.

I den forgangne weekend forlød det nemlig, at Rusland og Saudi-Arabien var gået forrest med en plan om at forlænge aftalen mellem de olieeksporterende lande frem til næste år.

Det gav i starten af indeværende uge pæne prisstigninger til olien, som fredag morgen koster 51,91 dollar pr. tønde af den europæiske referenceolie, brent, sammenlignet med 50,84 dollars for knap en uge siden.

Forlængelse indregnet i olieprisen

Ifølge Danske Bank er en forlængelse i næste uge af Opec-aftalen indregnet i de øjeblikke oliepriser, selv om der kan være noget usikkerhed om, hvorvidt det bliver med seks eller ni måneder.

De fleste lande støtter forslaget fra Rusland og Saudi-Arabien om at forlænge,

Noureddine Boutarfa, Algeriets energiminister
Den nuværende aftale, der blev indgået i november sidste år, står for nuværende til at udløbe i slutningen af juni i år.

"Hvis produktionsreduktionen bliver forlænget, vil der være beskedne prisreaktioner på kort sigt, og brent-olien må forventes at blive handlet tæt på det øjeblikkelige niveau, som er mellem 50 og 54 dollar pr. tønde. Hvis aftalen ikke bliver forlænget, kan prisen på en tønde Brent-olie falde til omkring 45 dollars," skriver Danske Bank i sin analyse ifølge EconoTimes.

Overordnet vurderer Danske Bank, at prisen på mellemlang sigt på en tønde brent-olie vil kunne stige op til 60 dollar i 2018 - takket være en svækket amerikansk dollar og en konstant øget efterspørgsel.

Stigende skepsis fra tradere og hedgefonde

Noget tyder dog på, at der er en stigende skepsis overfor Opec, hvor flere ser, at organisationens tiltag ikke har været tilstrækkelige.

Ifølge Wall Street Journal har Opec-landene i de senere måneder gennemført flere møder med en række hedgefond-chefer og olietradere, hvor organisationen har forsøgt at overbevise om, at produktionsreduktionen vil reducere de bugnende olielagre.

Lagrene er dog fortsat høje, og en oliepris, der er faldet siden årets højdepunkt i februar, gør, at nogle prominente hedgefonde nu stejler ifølge mediet.

Algeriet: Flere lande bakker op

Fra Algeriets energiminister Noureddine Boutarfa lød det torsdag ifølge Bloomberg, at en ni måneder lang forlængelse af aftalen vil blive støttet af de fleste deltagende lande. Endelig vil en forlængelse anspore en højere grad af overholdelse af aftalen, hvor landene måned for måned har levet mere op til aftalen ifølge ministeren.

"De fleste lande støtter forslaget fra Rusland og Saudi-Arabien om at forlænge," sagde ministeren torsdag ifølge nyhedsmediet efter et møde i Moskva med den russiske energiminister Alexander Novak.

De olieproducerende lande - inklusive de lande, der ikke er medlemmer af Opec - har levet op til mere end 95 pct. af aftalen indtil videre ifølge ministeren, skriver Bloomberg. Tal fra det internationale energiagentur IEA siger imidlertid, at overholdelsen for landene udenfor Opec lå på 66 pct. i april.

Mens Opec-landene i deres aftale vil sænke produktionen med 1,2 mio. tønder, har yderligere 11 lande, heriblandt Rusland, givet tilsagn om en reduktion på 600.000 tønder.

Bank sår tvivl om OPEC-aftale

IEA: Tre lande kan forhindre OPEC's planer

Store olielande vil forlænge aftale om produktionsloft

Forsiden lige nu

Her er ugens bedste historier på ShippingWatch

Priserne på offshoreskibe er i bund, rederiernes egen og investorernes opfattelse af etik og en McKinsey-rapport om containerbranchens resultater var blandt ugens vigtigste historier på ShippingWatch.

Ny rapport: Maersk mener at have løst flere problemer i Alang

Der er nu sket så store forbedringer på tre værfter i Alang, at de udgør et alternativ til Kina og Tyrkiet, mener Maersks topchef Søren Skou. I en ny rapport erkender koncernen dog, at der stadig er usikkerhed om vandmiljø og problemer med adgang til lægehjælp.

Schmølker: Stena er en mere langsigtet ejer end Weco

Johnny Schmølker var med fra begyndelsen, da Johan Wedell-Wedellsborg slog sig sammen med Stena om produkttankrederiet Stena Weco. Samarbejdet er i dag fortid. Det er Schmølker ikke, der nu står for Stenas danske aktiviteter i Hellerup.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere