ShippingWatch

Rapport: Norge bør sælge ud af sine olieaktier

Norge bør sælge de olieaktier, som landet ejer via Oljefondet. Staten er allerede rigeligt eksponeret mod olieindustrien via sit ejerskab i Statoil og flere felter på den norske sokkel, påpeger økonomiprofessor i en ny rapport.

Den norske stat er overeksponeret mod olieindustrien, og derfor bør den sælge ud af sine olieaktier.

Sådan lyder anbefalingen i en rapport, som er skrevet af blandt andre den norske økonomiprofessor Michael Hoel på vegne af analysehuset Vista Analyse og miljøorganisationen Greenpeace.

Ifølge Dagens Næringsliv peger rapporten på, at Norge allerede har en stor eksponering mod oliebranchen gennem sit ejerskab i Statoil og flere oliefelter på den norske sokkel.

Dertil kommer så investeringer i olieselskaber via Oljefondet for en værdi af 250 mia. norske kr. ved udgangen af 2015. De investeringer bør staten nu skille sig af med for at nedbringe sin eksponering, mener rapportens hovedforfatter Michael Hoel.

Synspunktet får desuden opbakning af et ekspertpanel under Norsk Klimastiftelse, som arbejder på at bekæmpe klimaforandringer. Her svarer 70 pct. af eksperterne på, at Oljefondet bør nedbringe sine investeringer i fossilenergi. Det skriver Dagens Næringsliv.

Oljefondet forvalter overskuddet fra den norske stats indtægter fra olieindustrien. Den har en værdi på omkring 7711 mia. norske kr.

Cepos-chef: Staten gambler mod markedet med Nordsøaftale

Olieselskaberne sprang fra Nordsø-aftale i sidste øjeblik - og fik lempeligere modregning

Nordsøfonden: Nye investeringer og job på vej i Nordsøen

Forsiden lige nu

Her er ugens vigtigste historier på ShippingWatch

Norsk oliefonds sortlistning af rederier for at bruge beaching-værfter, opsigtsvækkende udspil fra ny rederiformand, opjustering i Norden og Skats svar på landsretsdom var blandt ugens tophistorier på ShippingWatch.

Danske skibsofficerer vil undersøge omfanget af sexchikane til søs

Søfartens Ledere vil sætte en ny undersøgelse af sexchikane til søs i gang for at bekæmpe problemet. "Det er et ekstremt tabubelagt område," siger formand Bjarne Cæsar Jensen. Antallet af sager om sexchikane er ganske få hos Søfartens Ledere, 3F og Danske Rederier.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere