ExxonMobil halverede overskuddet i 2016

Det amerikanske olieselskab ExxonMobil måtte mod årets slutning ikke kun afgive sin topchef til den nye amerikanske præsident Trump men også afskrive milliarder på tør gas i Rocky Mountains.
Rex Tillerson var topchef i ExxonMobil, indtil han blev USA's udenrigsminister. | Foto: J. Scott Applewhite/AP/Polfoto
Rex Tillerson var topchef i ExxonMobil, indtil han blev USA's udenrigsminister. | Foto: J. Scott Applewhite/AP/Polfoto
AF MAZ PLECHINGER, ENERIGWATCH

54,2 milliarder kroner er selvfølgelig også en slags penge.

Men når man er verdens største privatejede olieselskab, som tilfældet er for amerikanske ExxonMobil, så ligner det overskud for 2016 på 7,84 mia. dollar, der præsenteres tirsdag, mest af alt en halvering i forhold til de 16,2 mia., der var indtjeningen året forinden. Som i parentes bemærket igen var det halve af de 32,5 mia., der blev tjent i 2014.

Under alle omstændigheder er det resultatet af 2016, oplyser ExxonMobil.

Resultatet endte ikke bedre af, at selskabet i årets fjerde kvartal har foretaget en nedskrivning på "omkring 2 mia. dollar hovedsagligt relateret til tørre gasaktiviteter med ubebyggede arealer i Rocky Mountains-regionen".

"ExxonMobil udviste solid driftsaktivitet i 2016. Årets resultat var negativt påvirket af den langvarige nedtur i råvarepriserne og af udgifter ved nedskrivningen," siger bestyrelsesformand og adm. direktør i ExxonMobil, Darren W. Woods.

Op ad strømmen i USA

Hvis direktørens navn klinger anderledes end normalt, skyldes det formentlig, at de seneste 10 års topchef, Rex Tillerson, trådte tilbage i sidste måned. Han bliver efter alt at dømme USA's nye udenrigsminister; i hvert fald har præsident Donald Trump udpeget ham til den post.

En post, hvor det er gået tilbage, er olieselskabets investeringpost. Sidste år blev der udgifter til udforskning og kapital på 19,3 mia. dollar, hvilket er 38 pct. mindre end året forinden.

Den nuværende produktion faldt til gengæld kun marginalt fra 4,097 til 4,053 mio. tønder olieækvivalenter om dagen. Det skyldes især et fald i gasproduktionen, mens der blev produceret et smule mere olie end i 2015.

Blandt andet i USA, der dog er årsagen til den store dårligdom i ExxonMobils regnskab. Upstream-forretningen i USA slog således – bl.a. pga. nedskrivningen – et hul i indtjeningen på knap 4,2 mia. dollar mod et underskud på 1,1 mia. dollar året før. Uden for USA leverede upstream-forretningen dog et overskud på godt 4,3 mia. dollar; omkring det halve af i 2015.

 

Exxon ser gas og olie som fremtidens energikilde

Trumps udenrigsminister vil sælge ud af ExxonMobil

Trump indstiller officielt oliechef som sin udenrigsminister

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også