Medie: Shell er få dage fra milliardsalg i Nordsøen

Olieselskabet er ifølge Reuters kilder tæt på at sælge store del af sine olie- og gasaktiver i Nordsøen. Det er ikke Maersk, der står som den potentielle aftager.
Foto: Royal Dutch Shell PR
Foto: Royal Dutch Shell PR
AF MAZ PLECHINGER, ENERGIWATCH

Efter længere tids rygter skulle Shell være få dage fra at afhænde store dele af sine aktiver i Nordsøen. Det er det ti år gamle britiske olieselskab Chryasor, der med økonomisk assistance fra den amerikanske kapitalfond EIG skulle være på nippet til at overtage olie- og gasaktiver for tre mia. dollar (20,8 mia. kr.). Handlen forventes at blive annonceret i forbindelse med lanceringen af Shells årsrapport torsdag den 2. februar.

Det skriver Reuters med henvisning til anonyme kilder i banksektoren.

Det har længe været kendt, at Shell er interesseret i at sælge fra i Nordsøen. Allerede sidste marts medgav det hollandsk/britiske olieselskab, at Nordsøen var blandt de aktiver, der blev gennemgået med henblik på at skære forretningen til. Kort forinden havde selskabet meldt ud, at det ville afhænde aktiver for 30 mia. dollar (208 mia. kr.) i perioden 2016-18.

Medie: Shell på vej ud af Nordsøen

Det er heller ikke første gang, at Chryasor nævnes som aftageren af Shell-aktiver i Nordsøen. Britiske The Times skrev det samme i november, om end der ifølge avisens kilder på det tidspunkt var tale om et lidt mindre køb på 1,6 mia. pund (14 mia. kr.)

Amerikansk kapital på storjagt i Nordsøen

Dengang blev der dog ikke nævnt hvilke felter, der var tale om. Men ifølge Reuters bankkilder er det blandt andet felterne Nelson, Armada, Everest, Lomond og J Block samt Shells andel i Statoils Bressey-udviklingsfelt, Schiehallion – hvor BP er operatør – og oliefeltet Buzzard, som var blandt de aktiver, der fulgte med købet af BG i 2015.

Netop det 64 mia. dollar (444 mia. kr.) store køb af British Gas er en af de væsentligste årsager til, at Shell ønsker at blive skilt fra den modne Nordsø. For købet har ført til en enorm nettogæld i olieselskabet, der ved udgangen af seneste kvartal stod på 78 mia. dollar (541 mia. kr.).

I de seneste måneder har også andre potentielle aftagere været nævnt på rygtebasis. Foruden selskaberne Neptune Oil & Gas og Siccar Point – der ligesom Chryasor har store kapitalfonde i ryggen – har også Maersk Oil været nævnt som en aftager.

Rationalet i den handel skulle have været et ønske fra det danske olieselskab om at udvide porteføljen for at få stordriftsfordele både i forhold til drift, dekommissionering og eventuelt videresalg.

Gigantisk gasfelt kan blive ny joker for Maersk i Nordsø-forhandlinger

Shell melder klart ud: Vi skal trimme forretningen hurtigere

Talknuseren bag Shells BG-opkøb stopper 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også