Avis: Långivere i offshore klar til at boykotte banker

Obligationshaverne i offshorerederier som Havila, der blev reddet fra konkurs på målstregen sidste uge, er så fortørnede over bankernes rolle i spillet om gælden, at de overvejer fremover helt at boykotte bankerne. Det kan ramme den i forvejen trængte sektor af offshorerederier. 
Foto: Havila
Foto: Havila

Bergen-rederiet Havila fik i sidste uge landet en redningsaftale for selskabet, hvis' gæld løber op i 5,6 mia. norske kroner.

Gældsaftalen har været undervejs det meste af 2016 og har været en kamp mellem obligationsejerne i rederiet og bankerne om de rette vilkår for at hjælpe rederiet videre.

Forløbet har været så hårdt, og flere långivere har følt sig så dårligt behandlet af bankerne, at de nu overvejer helt at boykotte samarbejde med bankerne fremover og at skære ned på deres lån til offshorerederier.

Det skriver Dagens Næringsliv

Långiverne, der hæver stemmen efter forløbet i Havila, er Akershus interkommunale pensjoskasse og Alfred Berg Kapitalforvaltning, som har investeringer i en lang række offshorerederier. I modsætning til bankerne, der har sikkerhed for deres lån i rederiernes aktiver, det vil sige skibene, har de andre långivere ingen sikkerhed i aktiver. Deres obligationer går under betegnelsen risikokapital.

"Norske offshoreselskaber vil få store problemer med at hente risikokapital ind i lånemarkedet fremover. Det er meget alvorligt, da norsk offshoreindustri i høj grad mister den vigtigste kilde til risikokapital, og den kapital, de i stedet kan hente ind, bliver meget dyrere. Det kan føre til en nedtur i norsk offshoreindustri og tab af norske arbejdspladser," siger Paal August Nordhagen, der er investeringschef i Akershus interkommunale pensionskasse til Dagens Næringsliv.

Norsk shipping kræver bedre rammevilkår 

Også Alfred Berg Kapitalforvaltning melder i avisen ud, at man fremover "vil styre uden om" selskaber, som arbejder sammen med banker, kapitalforvaltningsselskabet har følt sig dårligt behandlet af.

Selskaberne vil ikke sætte navn på bankerne, som de kritiserer, men ifølge Dagens Næringsliv er der tale om blandt andet Nordea, DNB og Giek - Garantiinstituttet for eksportkredit.

Norsk stor-kreditor: 2017 bliver værre for offshore-rederier 

Norsk långiver frygter for offshoreskibe 

151 norske offshorefartøjer ligger stille uden job 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også