Statoil har lyttet til hård kritik fra leverandørerne

Statoil fik tidligere på året kritik for at presse leverandørerne i en tid, hvor den lave oliepris har skabt problemer for alle i offshorebranchen. Statoil har nu lyttet til kritikken og arbejder på at forbedre forholdet til sine leverandører.
Foto: Harald Pettersen/Statoil
Foto: Harald Pettersen/Statoil

Kritikken af Statoil var hård i sommer, hvor olieselskabet blev beskyldt for at udnytte sin magtposition på den norske sokkel til at presse lavere priser ud af leverandørerne i en svær tid for branchen.

En enkelt norsk advokat gik endda så langt som til at kalde selskabets ageren i en genforhandling af en lang kontrakt på et offshoreskib for "landevejsrøveri".

Leverandørernes utilfredshed er imidlertid ikke faldet for døve ører. Dagens Næringsliv skriver onsdag, at Statoil har taget kritikken til sig, og at selskabet nu arbejder på at forbedre samarbejdet med leverandørerne.

Advokat: Statoils pres på leverandører ligner landevejsrøveri

For at imødekomme kritikerne har Statoil afholdt et seminar, hvor 600 nøglepersoner fra leverandørindustrien kunne komme med input til ledelsen.

Koncerndirektør Margareth Øvrum desuden fortæller til DN.no, at hun godt kan forstå, at hun nogle leverandører følte sig klemte af Statoils bestræbelser på at tilpasse sine omkostninger til den lave oliepris.

"Nej, den (kritikken, red.) var ikke uberettiget. Situationen har været vanskelig for alle. Men det er vigtigt at sige, at nedskæringerne først og fremmest er opnået via forenkling. 10-15 procent har vi opnået gennem markedet og lavere priser. Jeg tror, at vi rykkede tidligt. Vi lagde om tidlig, og det mærkede vores leverandører. Men nu kan alle jo se, at det var vigtigt. Vi har genforhandlet en del kontrakter, men det har leverandørerne også gjort," siger hun til det norske erhvervsmedie.

Olieprisen begyndte sit fald i 2014 og nåede sit foreløbige lavpunkt i starten af 2016. Det har fået mange offshoreselskaber, herunder Statoil, til at foretage store besparelser. Nu ser prisen imidlertid ud til at have stabiliseret sig omkring de 50 dollar per tønde.

"Når Statoil siger hop, så hopper du"

Rapport: Underleverandører i Norge betaler dyrt for høje krav 

Tilsyn skal granske konkurrencen i norsk oliebranche 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også