"Når Statoil siger hop, så hopper du"

Statoil udnytter sin dominerende position i den norske oliesektor på en måde, som ikke er i samfundets interesse, mener brancheorganisationen Maritimt Forum. Den lave oliepris har tvunget os til nedskæringer, siger talsmand fra Statoil.
Foto: Øyvind Hagen/Statoil
Foto: Øyvind Hagen/Statoil

Kritikken af Statoil fortsætter efter, at flere aktører har beskyldt olieselskabet for at udnytte sin dominans på den norske sokkel til at presse underleverandørerne urimeligt hårdt.

Seneste skud på stammen er brancheorganisationen Maritimt Forum for Stavangerregionen, der mener, at Statoil tænker alt for kortsigtet, når selskabet strammer skruen så meget, at leverandørerne må fyre i tusindvis af medarbejdere.

I et interview med Aftenbladet opfordrer formand Fride Solbakken til en "bred og principiel diskussion" af Statoils magt over den norske offshoreindustri, hvor selskabet er uomgængeligt.

"Når Statoil siger hop, så hopper du. Skal du være leverandør til Statoil, så følger du kunden," siger hun til mediet og vurderer, at nedskæringerne kan vise sig at være ubæredygtige.

De seneste to år har Statoil været ramt af de lave oliepriser, der har taget et gevaldigt dyk siden slutningen af 2014. Det har fået olieselskabet til at gennemgå sine aftaler med leverandørerne, hvoraf flere har måttet afskedige.

Fride Solbakken erkender, at sektoren har været nødt til at skære ned, men hun mener samtidig, at Statoil har brugt sin magt til at presse leverandørerne mere, end hvad godt er. Det går i sidste ende udover den norske økonomi, mener brancheorganisationens formand.

"Diskussionen handler om, at selskabet udnytter sin privilegerede og dominerede position på en måde, som ikke er i samfundets interesse," siger hun.

Kommunikationschef for Statoil, Bård Glad Pedersen, hilser debatten velkommen og fortæller til Aftenbladet, at olieselskabet tager kritikken fra sine leverandører alvorligt. Han understreger dog, at den lave oliepris betyder, at Statoil bliver nødt til at skære ned på sine omkostninger.

"På to år er olieprisen mere end halveret, og omkostningsniveauet har været alt for højt. Ingen kan operere som om, at olieprisen fortsat er 110 dollar per tønde," siger han til mediet.

Advokat: Statoils pres på leverandører ligner landevejsrøveri

Norges regering afviser at irettesætte Statoil

Branchen bekymret for Statoils magt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også