ShippingWatch

Kritik af minister i Statoils afrikanske korruptionssag

Det statsejede Statoil betalte 420 millioner norske kroner til opførelsen af et teknologicenter, da det fik en operatørlicens i Angola. Men centeret er stadig ikke undervejs fire år senere. Den norske olie- og energiminister Tord Lien er nu også kommet i modvind i sagen.

Foto: PR-foto: Chevron

Den norske olie og energiminister Tord Lien (Fremskridtspartiet) er kommer i modvind, efter at han har hyret et advokatfirma til at svare for sig i en kritik af den manglende opfølgning på Statoils køb af operatørlicenser i Angola.

Kritikken går på, at 420 millioner kroner, der skulle have betalt et teknologicenter i Angola, stadig ikke er opført her fire år efter, at pengene blev overført. Hvad der så er sket med pengene, undrer Stortingets kontrol- og konstitutionskomité, der kontrollerer regeringen samt konstitutionelle spørgsmål.

Det skriver Offshore.no.

Sagen vedrører en overførsel i 2012 til olieselskabet Sonangol på 715 millioner kroner som betaling for, at Statoil kunne få operatørstatus på et større oliefelt. Heraf var de 420 millioner øremærket et teknologicenter, som der stadig ikke er skyggen af i 2016.

Det undrer Stortingets kontrol- og konstitutionskomité, der tre gange har bedt Tord Lien redegøre for, hvad der så er blevet af Statoils penge, og hvordan det harmonerer med Stortingets regler om antikorruption. Og nu kommer svaret, idet Tord Lien over for komitéen i et brev afviser at få oversendt juridiske vurderinger fra de fire sædvanlige advokatselskaber, som Statoil normalt betjener sig af. I stedet har Tord Lien hyret sit eget advokatselskab til at fritage ham fra kritik, skriver offshore.no.

Og det falder ikke i god jord hos komitéen.

"Når jeg læser brevet, så fremstår ministeren som en mand, som springer i et hurtig tempo fra ethvert ansvar i sagen. Han har ikke ansvar for det, som er sket, han har ingen planer om at følge op på det, han stoler på styret (I Angola, red.), og han kan ikke give os nogen yderligere oplysninger," siger Socialistisk Venstreparti Bård Vegar Solhjell i kontrolkomiteen.

Statoil i endnu en retssag i Afrika om olie og milliarder

Medie: Statoil undersøges for korruption i Angola

Statoil har mistet millioner i Angola, men benægter korruption

Forsiden lige nu

Oljefondet klar med miljøkrav til shipping inden sommerferien

Rederier og virksomheder i øvrigt skal leve op til en række menneskerettighedskrav for, at verdens største private investor, norske Oljefondet, vil eje aktier i det. Nu kommer krav til selskabernes miljøpolitik, som især shippingindustrien kan komme til at mærke.

Fortescues resultat næsten halveret

Det australske mineselskab Fortescue fik et resultat efter skat på 681 mio. dollars i anden halvdel af forskudt regnskabsår og gik 44 pct. tilbage sammenlignet med perioden året før, viser en opdatering.

Kartelsag koster norsk shippingselskab milliarder

Wallenius Wilhelmsen Logistics har indgået forlig med EU-Kommissionen og betaler nu to mia. norske kroner i bøde i langvarig kartelsag. Det er en del af en bøde på 400 mio. euro til i alt fire rederier.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere